„La catedră” în loc de „la cratiţă”? Majoritatea covârşitoare a cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar european sunt femei
În vreme ce în multe arii de activitate şi mai ales în reprezentarea politică la nivel înalt, Uniunea Europeană încearcă să regleze dezechilibrul dintre numărul mai mare al bărbaţilor şi numărul mai mic al femeilor prin introducerea unor procente minime de prezenţă feminină, în învăţământul preuniversitar european femeile domină copios.
Astfel, date făcute publice de Eurostat, serviciul oficial de statistică al Uniunii Europene, relevă că 70,17% dintre cadrele didactice din ciclurile primar şi secundar ale învăţământului european (respectiv 4 milioane din totalul de 5,7 milioane) sunt femei.
În ciclul primar, dezechilibrul dintre femei şi bărbaţi este cel mai accentuat: 85% dintre cadrele didactice de la acest nivel sunt femei (1,7 milioane din totalul de 2,1 milioane).
Cea mai mare diferenţă se înregistrează în Lituania, unde femeile reprezintă 97,1% din cadrele didactice din ciclul primar şi 86,1% în ceea ce priveşte ciclul secundar.
În România, femeile reprezintă 88,6% din totalul personalului didactic din ciclul primar şi 69,6% din totalul pentru ciclul secundar.
În general, în ţările vest-europene, dezechilibrul este mai mic decât în statele membre din estul Europei. Ţara cu cele mai mici dezechilibre este Danemarca, unde cadrele didactice femei din ciclul primar reprezintă 69,1%, iar cele din ciclul secundar doar 56,4%.
Este oare această suprareprezentare feminină din învăţământul preuniversitar rezultatul emancipării femeilor sau o nouă formă de discriminare?
fără comentarii
Fii primul care comentează