Războiul împotriva organizaţiei teroriste Statul Islamic produce zilnic tensiuni între aliaţi, tot mai puternice pe măsură ce forţele lor eliberează teritorii tot mai întinse. Astfel, apropierea de Mosul, în Irak, atât a forţelor guvernamentale de la Bagdad, cât şi a trupelor antrenate de Turcia, produce fricţiuni între conducerile celor doi vecini, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan adresându-i marţi un mesaj dur premierului irakian Haider al-Abadi.

După ce al-Abadi a solicitat trupelor turce să părăsească teritoriul Irakului, Erdogan a reacţionat furios.

inf-236-erdogan-manele

„El mă insultă. Nu eşti nici măcar interlocutorul meu. Nu eşti la nivelul meu. Nu ai aceeaşi valoare. Nu ai aceeaşi calitate. Ţipetele şi urletele tale din Irak nu au nicio importanţă pentru noi. Trebuie să ştii că o să mergem pe calea noastră. Cine e ăsta? Premierul Irakului. Premierul Irakului. Mai înainte de toate, cunoaşte-ţi locul.”

Turcia antrenează forţe multietnice într-o bază militară abandonată din apropiere de Mosul pentru a participa la asaltul final asupra oraşului din nordul Irakului. Guvernul şiit irakian a cerut Turciei să părăsească teritoriul şi să respecte suveranitatea irakiană asupra acestuia, dar Ankara se teme că în vidul creat după înfrângerea fundamentaliştilor sunniţi, se va face simţită influenţa kurdă.

SUA a susţinut cererile irakiene de respectare a suveranităţii.

Sursa: Euronews

 

Tags: , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu