Instrumentalizarea istoriei în scopuri politice este unul dintre fenomenele cele mai prezente astăzi în Estul Europei, reprezentând una dintre dimensiunile cheie ale „războiului hibrid”. Peste 30 de cercetători de la prestigioase instituţii de profil din întreaga Europă vor dezbate pe marginea acestui subiect în cadrul conferinţei internaţionale „Instrumentalizing the Recent Past in Foreign Policy- The Legitimization of External Intervention in the Former Soviet Space”, organizată de Școala Națională de Studii Politice și Administrative din București în perioada 20-21 octombrie 2016.

Evenimentul își propune să creeze o platformă de dezbatere argumentată și lucidă privind posibililele lecții (ne)învățate din războaiele de secesiune și a intervenției externe din spațiul ex-iugoslav și a reinterpretării acestor experiențe în contextul post-sovietic.

eveniment-16-interior

Discuțiile din cadrul sesiunilor tematice se vor centra pe mecanismele sofisticate de instrumentalizare a istoriei recente pentru a justifica acțiuni politice de modificare a granițelor și de încălcare a suveranității prin invocarea unor „nedreptăți istorice” și relevanța lor pentru înțelegerea provocărilor politice și de securitate de pe teritoriul Ucrainei și a altor republici ex-sovietice.

Pentru mai multe detalii privind programul, participanţii şi temele de discuţie, accesaţi pagina oficială e evenimentului.

Participarea la conferinţă este liberă pentru toţi cei interesaţi de subiect, dar necesită înregistrarea prealabilă aici.

 

Evenimentul este organizat cu susținerea Unității Executive pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării, CNCS-UEFISCDI, prin proiectul PN-II-RU-TE-2014-4-0534.

 

Tags: , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu