Comisia de Energie din cadrul Parlamentului European a aprobat joi două proiecte de lege prin care, pe de o parte, se creează un mecanism de solidaritate în cazul în care unele state membre se confruntă cu probleme în aprovizionarea cu gaze naturale, iar pe de alta, se introduce obligativitatea ca orice contract de pe piaţa gazelor naturale cu o durată mai mare de un an să fie comunicat de statele naţionale autorităţilor competente din Europa.

Proiectul de lege privind „mecanismul de solidaritate” prevede crearea a şapte „regiuni de cooperare”, interconectate prin „coridoare de sprijin”, astfel încât atunci când un stat membru se confruntă cu urgenţe în domeniul aprovizionării cu gaze naturale, celelalte state din „regiunea de cooperare” să poată interveni prompt în sprijinul consumatorilor.

Valoarea gazelor naturale furnizate în asemenea cazuri de urgenţă va fi compensată astfel încât să nu existe dereglări ale pieţei de profil. De asemenea, se subliniază că „mecanismul de cooperare” nu poate fi invocat decât ca o ultimă soluţie în cazul crizelor de aprovizionare.

Un al doilea proiect de lege prevede obligativitatea ca orice contract de pe piaţa gazelor naturale cu o durată mai mare de un an să fie comunicat de statele naţionale autorităţilor competente din Europa, astfel încât Comisia Europeană să dispună de o imagine de ansamblu asupra acestei pieţe. Parlamentarii au solicitat ca, în cazul în care contractele ar aduce atingere aprovizionării cu gaze a Europei, Comisia să fie în măsură să activeze proceduri pentru anularea respectivelor contracte.

 

 

 

Tags: , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu