Premierul sârb Alexandr Vucic a declarat că sprijinul popular pentur aderarea Serbiei la Uniunea Europeană este în scădere, menţionând că acest lucru se datorează şi faptului că UE a pus presiuni mai mari asupra Serbiei decât asupra Kosovo în procesul de negociere. În acest context, sârbii îşi reorientează simpatia către Rusia.

Afirmaţiile au fost făcute în cadrul unei conferinţe comune de presă susţinute la Belgrad de prim-ministrul sârb şi omologul său albanez, Edi Rama.

„Într-un fel, pierdem teren”,  a spus Vucic. „Am pierdut valul politic şi astăzi este o atmosferă total diferită… faţă de cea din urmă cu un an sau doi”, a completat şeful executivului sârb, care a reiterat însă angajamentul ferm al guvernului pe care îl conduce pentru integrarea europeană.

La remarca premierului albanez că, deşi Kosovo este un subiect tabu pentru Serbia, Belgradul ar trebui totuşi să ia în considerare varianta recunoaşterii independenţei fostei sale provincii pentru binele stabilităţii regionale şi al integrării europene, Vucic a arătat că tocmai negocierile cu Kosovo sunt motivul pentru care sârbii renunţă la susţinerea proiectului european.

Potrivit premierului sârb, presiunile UE în cadrul negocierilor au fost mai mari asupra Belgradului decât asupra Priştinei.

„Asta oamenii o văd şi o simt”, a completat Vucic.

inf-241-serbia-contra-ue

Semnalul de alarmă tras de premierul sârb se reflectă în apropierea tot mai mare a Serbiei de Rusia, stat care a susţinut permanent poziţia Belgradului de nu recunoaşte independenţa Kosovo.

Astfel, săptămâna aceasta, forţele aeriene ale Serbiei şi Rusiei au desfăşurat un exerciţiu militar comun în apropiere de Belgrad. De asemenea, preşedintele sârb pro-rus Tomislav Nikolic, aflat joi în vizită la Moscova, a declarat pentru agenţia rusă de ştiri TASS:

„Serbia nu va deveni niciodată membru al UE dacă i se cere ca în schimb să recunoască independenţa Kosovo. Şi totuşi, ei nu ne ascultă şi înaintează mereu această precondiţie.”

Sursă: Radio Europa Liberă

Sursă foto: PressTV

 

 

Tags: , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu