O declaraţie dură împotriva regimului al Assad şi al Rusiei urmează să fie adoptată astăzi la reuniunea miniştrilor de externe ai Uniunii Europene. Declaraţia, văzută de reporterii Reuters, a fost pregătită de şefii diplomaţiilor franceze, germane şi britanice ca răspuns la bombardamentele asupra estului Alepului.

Ministrul britanic de externe, Boris Johnson, a arătat că „este vital să menţinem presiunea”, după o întâlnire avută duminică la Londra cu secretarul american de stat John Kerry. SUA reprezintă principalul promotor al unei atitudini intransigente faţă de guvernul sirian după recentele bombardamente.

inf-242-sanctiuni-ue-siria-si-rusia

„Sunt multe măsuri pe care le propunem, de la sancţiuni adiţionale împotriva regimului sirian şi a sprijinitorilor lui până la măsuri de a îi aduce pe cei responsabili de crime de război în faţa Curţii Penale Internaţionale”, a continuat Johnson.

În mod concret, se pare că cele mai importante state din UE doresc introducerea de sancţiuni împotriva unor liste adiţionale de 20 de oficiali sirieni şi 12 cetăţeni ruşi, acuzaţi de comiterea unor crime împotriva populaţiei civile.

Planul european de ajutorare umanitară a locuitorilor din estul Alepului, anunţat la 2 octombrie, este blocat sistematic de forţele guvernamentale siriene. Convoaielor umanitare le este sistematic blocat accesul prin utilizarea unor pretexte precum lipsa unor permise auto speciale.

 

Tags: , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu