Săptămâna aceasta a avut loc la Bruxelles lansarea proiectului-pilot „Laboratorul de Inovare pentru Politici Publice”, care urmează să funcționeze în cadrul Centrului Comun de Cercetare al Comisiei Europene. Proiectul, propus de eurodeputatul român Siegfried Mureșan, beneficiază în anul curent de o finanțare în valoare de 500.000 de euro, bani alocați în totalitate din bugetul UE.

Propunerea de înființare a Laboratorului de Inovare pentru Politici Publice a fost evaluată cu calificativ maxim (A) de către Comisia Europeană.

14657290_1232077213522885_87960

Potrivit eurodeputatului Siegfrid Mureșan, proiectul își propune reducerea decalajului în materie de dezvoltare între statele membre, în contextul în care prioritățile Uniunii Europene trebuie realizate cu ajutorul bugetului limitat pentru perioada 2014-2020. În acest sens, originalitatea proiectului constă în facilitarea schimbului de experiență între reprezentanții autorităților europene și naționale, cetățenii europeni, întreprinderile private, universitățile și ONG-urile. Totodată, se dorește lansarea de laboratoare de inovare pentru politici publice atât în statele membre, cât și pe lângă Comisia Europeană.

Proiectul-pilot își propune două obiective majore în privința politicilor publice la nivelul Uniunii Europene și al statelor naționale. În primul rând, Laboratorul de Inovare pentru Politici Publice își propune să devină un catalizator de bune practici din statele membre în cadrul cărora acestea și-au dovedit eficienţa către celelalte state ale Uniunii, identificându-se cele mai promițătoare tendințe de inovare în sectorul public.

În al doilea rând, rolul laboratorului constă în propunerea noilor metode de legiferare la nivel european, pentru a scade costurile totale, atât pentru autoritățile europene și naționale, dar mai ales pentru cei afectați direct de legislația europeană: cetățenii europeni și întreprinderile private. Cu alte cuvinte, Laboratorul își propune facilitarea implementării în sectorul public a abordărilor experimentale, creative și orientate către cetățeni.

Evenimentul de lansare a Laboratorul de Inovare pentru Politici Publice a fost urmat de mai multe dezbateri și prezentări la care au participat comisarul european pentru Educație, Cultură, Tineret și Sport, Tibor Navracsics, directorul general al Centrului Comun de Cercetare al Comisiei Europene, Vladimír Šucha, precum și alți experți ai Comisiei Europene și ai Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD).

Fiecare membru al Parlamentului European, grup politic din Parlament și comisie parlamentară are dreptul să propună, în cadrul procedurii bugetare anuale, proiecte-pilot sau acțiuni pregătitoare (etapa următoare a unui proiect-pilot și anterioară unei eventuale transformări a inițiativei într-un instrument permanent) în diverse domenii cu condiția ca acestea să nu fie acoperite sau vizate de politici europene deja existente sau să nu primească finanțare prin intermediul unor instrumente care funcționează deja la nivel comunitar.

Articol redactat de Vladimir Adrian Costea.

 

Tags: , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu