Cercetătorii de la Oak Ridge National Laboratory din Tennessee, SUA, au descoperit accidental o metodă de transformare a dioxidului de carbon în etanol, folosind nanotehnologia. Metoda ar putea fi revoluţionară pentru stoparea încălzirii globale, prin costurile reduse şi eficienţa ei.

Cercetătorii americani au publicat rezultatele cercetării lor în revista de specialitate Chemistry Select. Ei derulau un proiect de cercetare prin care intenţionau să descopere o serie lungă de reacţii chimice în urma cărora CO2 să fie transformat în alte substanţe, dar de la primele încercări a rezultat o reacţie foarte simplă.

Folosind nanotehnologia – în principal un dispozitiv format din carbon şi cupru, sub forma unor nano-cili aşezaţi pe o platformă de silicon – dioxidul de carbon poate fi transformat la temperatura camerei, în urma unui proces controlat, în etanol.

Etanolul este deja utilizat pe post de combustibil. Noua tehnologie ar putea acţiona deci pentru a reduce poluarea şi a crea rezerve de combustibil, uşor de folosit atunci când cantitatea de energie creată din surse regenerabile scade din motive naturale.

Sursa:  Oak Ridge National Laboratory prin New Atlas şi Popular Mechanics  

 

Tags: , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu