Traficul de fiinţe umane reprezintă un flagel al secolului XXI. Conform datelor oficiale, peste 20 milioane de persoane sunt victime ale acestui trafic în întreaga lume, pentru exploatare sexuală, muncă forţată şi alte activităţi similare (sclavie, cerşetorie etc.), producând un profit total pentru traficanţi estimat la 117 miliarde de euro anual.

În Europa, în 2012, statele membre au înregistrat și identificat 10.998 de victime ale traficului cu ființe umane. Femeile și tinerele fete reprezintă 95% din victimele traficate în scopul exploatării sexuale, în timp ce bărbații reprezintă 70% din victimele traficate pentru muncă forțată. Majoritatea victimelor traficate în UE, precum și cei mai mulți traficanți sunt cetățeni ai UE.

România se află pe primul loc în ceea ce priveşte numărul victimelor traficate.

Legislația actuală la nivel european cuprinde o directivă pentru combaterea traficului de persoane, adoptată în 2011, care acoperă inclusiv prevenirea traficului, susținerea victimelor și urmărirea penală a infractorilor.

UE are, de asemenea, o strategie (2012-2016) cu 40 de măsuri diferite împotriva traficului de ființe umane și un coordonator al UE pentru a facilita punerea în aplicare a acestei strategii.

Cu toate acestea, Parlamentul European consideră că statele membre trebuie să facă mai mult în acest sens, opinie exprimată în două rezoluţii adoptate în acest an.

„În urmă cu cinci ani, atunci când directiva împotriva traficului de persoane a intrat în vigoare, UE a făcut progrese uriașe, dar încă nu ne-am unit suficient forțele pentru a aborda această problemă, în contextul în care datele arată că numărul de persoane traficate continuă să crească”, consideră Catherine Bearder, europarlamentar ALDE din Marea Britanie.

Vezi cele mai importante date despre traficul de fiinţe umane în infograficul de mai jos, publicat de Parlamentul European:

inf-251-trafic-fiinte-umane

 

Tags: , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu