România, Uniunea Europeană și Fondul European de Investiții și Banca Europeană de Investiții au încheiat documentele aferente Programului Operațional Inițiativa pentru IMM-uri (POIIMM). Cu un buget de 100 de milioane de euro alocat din Fondul European de Dezvoltare Regională, POIIMM sprijină întreprinderile mici și mijlocii prin facilitarea accesului la credite, prin oferirea unei rate de garantare de până la 80%.

Ce facem azi e un moment important pentru mediul de afaceri din România: IMM-urilereprezintă 90% din totalul firmelor,asigură 60% din totalul locurilor de muncă și au cea mai importantă participare la PIB-ul României. Alocarea va finanța 2.500 de întreprinderi mici și mijlocii cu o valoare totală care va ajunge la 400 de milioane de euro, arată estimările actuale ale specialiștilor. Programul finanțează toate sectoarele, mai puțin cel agricol”, a declarat viceprim-ministrul Vasile Dîncu la ceremonia de semnare. La nivel european, Inițiativa pentru IMM-uri a fost lansată în anul 2013.

Urmează procesul de selectare a băncilor de către Fondul European de Investiții, estimat la 2 luni. Pentru lansarea apelului sunt necesare reuniuni ale Comitetului de Monitorizare al programului și al Comitetului Investitorilor. Prima întâlnire a acestora are loc chiar astăzi, la sediul ministerului”, a mai precizat Vasile Dîncu.

Programul Operațional Inițiativa pentru IMM-uri a fost aprobat de Comisia Europeană în martie 2015 și conține o singură prioritate de investiții: Sprijinirea capacității IMM-urilor de a crește pe piețele regionale, naționale și internaționale și de a se angaja în procesele de inovare. Programul acoperă atât regiunea București-Ilfov, clasificată ca regiune mai dezvoltată, cât și celelalte 7 regiuni ale țării, incluse în categoria celor mai puțin dezvoltate. Acordarea de credite se va face la nivel național, în funcție de cererea IMM, fără obiective regionale.

Acordul de finanțare, Acordul între creditori și Contractul de gaj au fost semnate joi, 20 octombrie a.c. de Vasile Dîncu, viceprim-ministru, ministrul dezvoltării regionale și administrației publice; Normunds Popens, director general adjunct pentru politică regională și urbană, Comisia Europeană; Hubert Cottogni, director, Fondul European de Investiții; Dietmar Dumlich, director, Banca Europeană de Investiții.

 

Tags: , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu