Nadia Murad şi Lamiya Aji Bashar, supravieţuitoare de confesiune yazidi ale captivităţii în zonele controlate de organizaţia teroristă Statul Islamic, au fost desemnate vineri câştigătoare ale premiului Saharov pentru libertatea de gândire, acordat de Parlamentul European. Cele două se remarcă în prezent prin activismul lor împotriva violenţei.

Ambele femei au fost sclave sexuale ale luptătorilor ISIS, dar acum se preocupă de protejarea femeilor care au trecut prin această experienţă terifiantă, fiind în acelaşi timp ambasadoare ale comunităţii confesionale yazidi. Credincioşii yazidi au fost unele dintre principalele victime ale violenţelor Statului Islamic.

Juriul care a decernat premiul a fost compus din preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, şi din şefii grupurilor parlamentare.

„Demonstrăm că lupta lor nu a fost una în van şi că suntem gata să ne asumăm că le vom ajuta în lupta lor împotriva cruzimii şi brutalităţii comise de acest aşa numit Stat Islamic, faţă de care sunt expuse în continuare atâtea persoane”, a precizat Martin Schulz.

Decernarea premiului Saharov către cele două supravieţuitoare ale ororilor războiului din Siria şi Irak reprezintă un semnal privind hotărârea Uniunii Europene de a contribui la înfrângerea Statului Islamic şi la oprirea violenţelor din zonă.

 

 

Tags: , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu