Turul I al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova, desfăşurat duminică, s-a încheiat cu victoria candidatului Partidului Socialiştilor, Igor Dodon, cu vederi pro-ruse, care a acumulat 48,72% din voturi, urmat la 10 procente de candidatul comun al opoziţiei pro-europene, Maia Sandu, care a strâns 37,96% din opţiunile exprimate de alegători. Turul II se va desfăşura între cei doi candidaţi pe 13 noiembrie.

Prezenţa la vot a fost una relativ ridicată, de 48,96 % din numărul alegătorilor înscriși în listele electorale.

Ceilalţi candidaţi înscrişi în cursă au obţinut următoarele rezultate: Dumitru Ciubaşenco (Partidul Nostru) – 5,98%, Iurie Leancă (Partidul Popular European din Moldova) – 3,14%, Mihai Ghimpu (Partidul Liberal) – 1,81%, Valeriu Ghileţchi (candidat independent) – 1,05%, Maia Laguta (candidat independent) – 0,76%, Silvia Radu (candidat independent) – 0,40%, Ana Guţu (Partidul DREAPTA) – 0,17%. Rezultatele prezentate sunt cele obţinute după numărarea a 97,98% din voturi.

În condiţiile în care unul dintre candidaţi ar fi obţinut în primul tur cu un vot peste 50% din totalul opţiunilor exprimate, acesta ar fi câştigat alegerile prezidenţiale fără să mai fie nevoie de organizarea unui nou tur de scrutin. În timpul procesului de numărare a voturilor, această situaţie a fost îndeplinită temporar de Igor Dodon, dar până la finalul numărării, procentul obţinut de candidatul socialist a scăzut sub 50%.

Este pentru întâia dată după 20 de ani când preşedintele Republicii Moldova este ales în mod direct de către cetăţeni. Scrutinul a fost monitorizat de 3200 de observatori naţionali şi 562 de observatori internaţionali, care au constatat unele nereguli minore în procesul de desfăşurare a alegerilor, fără ca acestea să influenţeze rezultatul final al votului.

 

Tags: , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu