În curând vom afla deznodământul alegerilor prezidenţiale din SUA, care i-au opus pe Hillary Clinton din partea Partidului Democrat şi pe Donald Trump din partea Partidului Republican. Privind retrospectiv, vedem una dintre cele mai încrâncenate campanii electorale din istoria recentă a Statelor Unite, punctată frecvent de atacuri la persoană şi rareori concentrată asupra problemelor profunde ale societăţii americane.

Politologul Andrei Ţăranu, conferenţiar la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative, explică într-un interviu acordat lui Vladimir Adrian Costea, pentru Europunkt, principalele elemente care au caracterizat campania electorală din SUA.

1507906_10202448322946165_2064880886_n

Vladimir Adrian Costea: Pentru început, vă rog să-mi spuneți care sunt principalele mesaje pe care Donald Trump și Hillary Clinton le-au utilizat în timpul acestei campanii electorale.

Andrei Ţăranu: Sunt două mesaje care sunt foarte clare: un mesaj de continuitate și de susținere a Congresului american care vine din partea lui Clinton, respectiv, un discurs profund anti-sistem, în special în politica establishmentului, a tot ceea ce înseamnă politica internă și a modelului de politică externă care se face în Statele Unite, din partea domnului Trump. Cele două formule sunt la baza clivajului care stă în Constituția Americană de astăzi.

Care este imaginea pe care fiecare dintre cei doi candidați a încercat să o proiecteze asupra fiecăruia, dar și asupra celuilalt, în timpul campaniei electorale?

Evident că Donald Trump a mers pe imaginea unui antreprenor american de succes care și-a construit propriul brand american. Un atac virulent la adresa păcii și asupra a ceea ce înseamnă pentru el modelul economic american din ultima vreme, considerat împotriva clasei de mijloc și a claselor sărace din SUA. Nu este un model nou. Deseori, acest model populist, a unor oameni bogați care suferă pe umărul celor săraci este des întâlnit în politica americană.

În ceea ce o privește pe doamna Clinton, ea își construiește imaginea de “mică mamă”, o formulă care este preocupată de societatea americană și care încearcă să o păstreze într-un fel de ipostază ideologică și culturală.

Cine a utilizat cel mai mult campanie negativă în această perioadă?

Amândoi, dar în special doamna Clinton. Asta nu înseamnă că Donald Trump nu a utilizat-o și el. Probabil că există niște statistici care să prezinte de câte ori au folosit cuvintele negative sau acuze la adresa unuia sau altuia. Dar doamna Clinton a avut grijă de la un moment dat să se concentreze mai mult pe propriul program politic și mai puțin să acuze, în timp ce domnul Trump și-a hrănit campania pe acuzele aduse establishmentului american și implicit doamnei Clinton.

Cum s-au raportat cei doi candidaţi la mediile de socializare online? Cine a utilizat cel mai bine comunicarea în mediul online?

Amândoi au încercat să folosească mediul online și oarecum, cu supraexpunere. Spre deosebire de Barack Obama, atât în prima, cât și în a doua campanie, expunerea pe media online a fost diferită în bună măsură, cel puțin din ce am văzut eu. Nu a fost atât de dinamică încât mă așteptam.

Cred că amândoi suferă din acest punct de vedere. Au mers mult mai mult pe media americană și mai puțin pe media online.

Unde considerați că au greșit cei doi candidaţi în ceea ce privește strategia de promovare în timpul campaniei electorale? Totodată, cum considerați că au răspuns la acuzațiile care le-au fost aduse?

La prima întrebare, greșeala cea mai mare a fost în cazul lui Donald Trump, reacția împotriva propriului său partid și felul cum s-a comportat și continuă să se comporte cu minoritățile, cu femeile. În ceea ce privește pe doamna Clinton, această permanentă strategie de victimizare și de construcție a unei imagini facile în fața unui macho și a unui personaj negativ care este Donald Trump.

La a doua întrebare îmi este greu să vă răspund, pentru că percepțiile sunt diferite de o parte și de alta a oceanului, așa că prefer să mă abțin.

Analizând strategiile de campanie ale celor doi candidați, cine considerați că este favorit să ocupe fotoliul de Președinte la Casa Alba?

Probabil că pe baza campaniei, Bernie Sanders sau Jeb Bush ar fi fost mai potriviți decât cei care sunt acum. Campaniile lor sunt probabil în oglindă: campanii extrem de agresive, extrem de negative, care s-au personalizat foarte mult și în care principiile politice probabil că au dispărut cu totul. A fost probabil una dintre cele mai violente campanii electorale pe care le-a avut America în ultimii cincizeci de ani, iar subiectele – multe dintre ele – sunt absolut desuete. De multă vreme nu se mai discută despre dosarul iranian, despre dosarul sirian, etc., iar acuzele la nivel personal au devenit principala țintă. Nu aș spune că este o campanie mai bună sau o campanie mai rea. Sigur că organizarea democrată pare mai ok, în condițiile în care Donald Trump a pierdut o parte din sprijinul partidului Republican, pe care a trebuit să o înlocuiască cu forțe proprii.

 

 

Tags: , , , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu