Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a arătat miercuri într-un discurs susţinut la Berlin că Uniunea Europeană nu se poate baza la nesfârşit pe faptul că SUA îi va asigura protecţia şi, prin urmare, este necesar să îşi dezvolte propriile capacităţi de apărare.

„Avem nevoie de mai multă securitate în Europa şi nu mă refer doar la lupta anti-teroristă. Ideea că americanii vor vedea mereu de … securitatea europeană nu este adevărată. Independent de rezultatul alegerilor din SUA, americanii nu vor vedea întotdeauna de securitatea Europei. Trebuie să o facem noi înşine. Şi de aceea avem nevoie de o nouă abordare a comunităţii europene de apărare, incluzând o armată europeană”, a arătat Juncker în cuvântarea ţinută după aflarea alegerii lui Donald Trump ca preşedinte al SUA.

Pe de altă parte, preşedintele Comisiei a subliniat că eforturile îndreptate spre apărarea comună a Europei nu înseamnă crearea Statelor Unite ale Europei.

„Trebuie de asemenea să ajungem la o nouă descriere a cooperării pe acest continent. Când eram tânăr, eu însumi am fost entuziasmat de Statele Unite ale Europei. Nu ar trebui să facem asta. Oamenii nu doresc să experimenteze Statele Unite ale Europei. Nu trebuie să lansăm expresia unei UE care este pe cale să devină Uniunea Unită. Nu îmi pot imagina Europa devenind un creuzet în care să nu mai recunoşti naţiunile”, a mai adăugat Juncker.

 

 

 

Tags: , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu