Senatorul Viorel Badea, preşedinte al PNL Diaspora, susţine că diferenţa între norma de reprezentare pentru un parlamentar pentru românii din diaspora şi cea pentru un ales al românilor din ţară este prea mare şi că ea constituie un abuz din partea statului român. Badea a criticat amendamentele aduse de majoritatea parlamentară proiectului pentru legea electorală, amendamente care ar fi fost în măsură să restrângă dreptul la vot al românilor din diaspora, dacă guvernul nu ar fi adoptat o ordonanţă de urgenţă la sfârşitul lunii august.

„Cred că este un abuz al instituţiilor din România şi o ruşine pentru parlamentarii care au votat împotriva proiectului de lege care propunea mărirea numărului de parlamentari pentru diaspora. Această nedreptate va trebui de urgenţă reparată, pentru că nu este normal ca un parlamentar de dispora să aibă o normă de reprezentare de 2 milioane de cetăţeni, iar un parlamentar dintr-un colegiu naţional să aibă norma de reprezentare de 100.000 de cetăţeni”, a declarat Badea într-un interviu pentru Gazeta Românească.

În urma alegerilor din 11 decembrie, românii din diaspora vor putea trimite în Parlament doar 6 reprezentanţi – 2 în Senat şi 4 în Camera Deputaţilor. Conform diferitelor estimări, în afara graniţelor ţării trăiesc între 4 şi 12 milioane de români.

inf-271-badea-alegeri

Badea a criticat modificările aduse de majoritatea PSD din Parlament propunerilor legislative propuse de PNL pentru legile electorale la începutul anului 2016.

Modificări precum eliminarea posibilităţii de înscriere online în Registrul Electoral şi de a vota la secţiile de votare constituite în urma acordului încheiat cu autorităţile statelor de reşedinţă „nu au făcut altceva decât să creeze obstacole evidente în calea exercitării dreptului la vot pentru românii din diaspora”, potrivit senatorului PNL.

„Din fericire, aceste obstacole impuse de majoritatea PSD din Parlament au fost înlăturate de către Guvernul Cioloş la iniţiativa PNL printr-o Ordonanţă de urgenţă”, a încheiat Badea.

Viorel Badea este preşedintele PNL diaspora, aflându-se la al doilea mandat ca senator pentru românii din afara graniţelor. La alegerile parlamentare din acest an candidează din nou pentru un loc în Senatul României, ocupând prima poziţie pe lista pentru diaspora a Partidului Naţional Liberal.

 

Tags: , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu