Mai multe mii de cetăţeni moldoveni din diaspora reclamă faptul că buletinele de vot distribuite secţiilor de peste hotare nu sunt suficiente pentru toţi alegătorii care s-au prezentat la urne, ceea ce stârneşte nemulţumire şi provoacă suspiciuni puternice de fraudare a turului II al alegerilor prezidenţiale, care îi opune pe Maia Sandu (PAS) şi pe Igor Dodon (PSRM).

Mai multe secţii de votare din Marea Britanie, Italia, Irlanda, Franţa şi România au rămas fără buletine de vot din cauza afluxului mare de votanţi, mobilizaţi pentru turul II al alegerilor prezidenţiale. La unele secţii de votare, precum cea de la Stratford, Marea Britanie, buletinele de vot s-au epuizat încă de la orele 15.00. Conform legislaţiei în vigoare, numărul buletinelor de vot alocate pentru secţiile de vot din afara Republicii Moldova este de doar 3000 de buletine/secţie.

Membrii Comisiei Electorale Centrale din Republica Moldova şi-au cerut scuze pentru inconvenientul creat, preşedinta CEC, Alina Russu declarând că va fi făcută o sesizare pentru modificarea legislaţiei la viitoarele alegeri.

Cetăţenii moldoveni nemulţumiţi că nu îşi mai pot exercita dreptul la vot au început să protesteze în faţa secţiilor de votare şi să depună contestaţii în care reclamă încălcarea acestui drept fundamental.

În paralel, ştirile privind mobilizarea masivă a alegătorilor din Transnistria, aduşi la secţiile de vot în mod organizat cu microbuze, întăreşte suspiciunile exprimate pe social media de cetăţenii moldoveni din diaspora că alegerile vor fi fraudate pentru a facilita victoria candidatului PSRM, Igor Dodon.

Candidatul PAS, Maia Sandu, a precizat că cere demisia ministrului Afacerilor Externe şi a preşedintei Comisiei Electorale Centrale pentru dezastrul organizatoric şi că va depune „plângere penală împotriva acestor doi demnitari pentru obstrucționarea dreptului de vot al cetățenilor Republicii Moldova garantat de Constituție”.

Sursa foto: Facebook

 

 

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu