Republica Moldova este mai scindată decât niciodată după turul II al alegerilor prezidenţiale, în care candidatul din partea Partidului Socialiştilor, de orientare pro-rusă, Igor Dodon, a câştigat în faţa candidatului Partidului Acţiune şi Solidaritate, de orientare pro-europeană, Maia Sandu, cu 52,18% faţă de 47,82% din voturile exprimate. Atmosfera este una extrem de tensionată la Chişinău, cu proteste de stradă şi contestaţii pentru invalidarea alegerilor, dinspre partea pro-europeană, şi ameninţări cu contramanifestaţii dinspre partea pro-rusă.

Protestele au început la Chişinău începând de duminică seara, când mai multe sute de tineri s-au strâns în faţa Comisiei Electorale Centrale pentru a cere demisia membrilor acesteia şi invalidarea scrutinului. Ele au continuat apoi în zilele de luni şi marţi, un număr tot mai mare de cetăţeni adunându-se pentru a scanda împotriva alegerii lui Igor Dodon ca preşedinte şi pentru a cere anularea scrutinului de duminică şi repetarea lui. Proteste similare, dar de o mai mică amploare, au început să fie organizate începând de luni şi în oraşe din diaspora precum Bucureşti sau Parma.

inf-275-proteste-moldova

Fruntaşii coaliţiei pro-europene care au susţinut-o la alegeri pe Maia Sandu au anunţat la rândul lor că vor contesta alegerile, existând suficiente indicii că acestea au fost fraudate pentru a înlesni victoria lui Igor Dodon.

Încă de luni, Andrei Năstase, candidatul Partidului Politic „Platforma Demnitate şi Adevăr” care s-a retras pentru a o susţine pe Maia Sandu, a declarat: „Vom contesta alegerile când vom avea toate datele la mână, ne vom informa membrii şi susţinătorii, pe cei care nu au reuşit să voteze şi vom veni cu un mesaj cu privire la acţiunile noastre pe viitor. Vom vedea când va fi şedinţa Curţii Constituţionale. Este inadmisibil că ţară să rămână în captivitate.”

Marţi, Maia Sandu a denunţat fraudarea alegerilor şi a cerut cetăţenilor moldoveni care împărtăşesc această viziune să semneze o petiţie pentru declararea alegerilor din 13 noiembrie ca fiind nule. Imediat după lansarea anunţului, al cărui text este disponibil aici, site-ul care găzduieşte petiţia a căzut ca urmare a numărului mare de solicitări – peste 2.000 pe secundă.

Tabăra pro-europeană acuză numărul insuficient de buletine de vot transmise secţiilor de votare din diaspora, mita electorală, transportul organizat de votanţi din regiunea transnistreană la secţiile de vot, inversarea rezultatelor la mai multe secţii de vot astfel încât candidatului Igor Dodon i s-au atribuit voturile mai multe ale candidatei Maia Sandu şi alte nereguli de acest fel.

Într-o conferinţă de presă susţinută marţi, candidatul Igor Dodon a avertizat tabăra opusă şi a recomandat acesteia să accepte rezultatul alegerilor, fără a continua cu protestele şi contestaţiile. În caz contrat, preşedintele socialiştilor a precizat că vor avea lor contra-proteste de amploare.

„Nu vă jucaţi cu focul, dacă o să spun eu, 800 de mii de oameni o să iasă în stradă!”, a fost avertismentul transmis de Dodon.

„Noi timp de 7 ani am aşteptat această victorie, dacă voi credeţi că noi n-o să o apărăm, vă înşelaţi. Eu am organizat peste 500 de proteste în ultimii ani. Nu vă jucaţi cu focul! Sute de mii de oameni mă sună şi mă întreabă ce să facă. Nimeni nu iese la proteste până când eu n-o să spun. Dar eu vă promit că noi o să ne apărăm victoria”, a mai continuat liderul socialist.

Sursa foto: rtr.md

 

 

 

Tags: , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu