În Italia, statisticile arată că tot mai multe femei îşi găsesc o a doua slujbă în prostituţie, fiind încurajate uneori chiar de către soţii lor să facă acest pas, în condiţiile în care criza economică, cea mai gravă pe care o traversează ţara de la al doilea război mondial, pare să nu se mai sfârşească. În consecinţă. în plan legislativ există iniţiative de recunoaştere a prostituţiei ca formă legală de muncă.

Din 2007 în 2015, numărul lucrătoarelor în domeniul sexului a crescut cu 26%, arată un studiu al organizaţiei CODACONS. Dintre cele aproximativ 20000 de prostituate înregistrate de Departamentul pentru Şanse Egale din Italia, aproximativ 7000 – mai mult de o treime – practică meseria de acasă, după ce se întorc de la alte joburi.

inf-277-italia-prostitutie

Deborah Malatesta are un magazin de îmbrăcăminte în Roma, care îi aduce însă doar aproximativ 1500 euro pe lună. Venitul este insuficient pentru familia sa cu patru copii, aşa că ori de câte ori copiii şi soţul sunt plecaţi de acasă, practică prostituţia la domiciliu, câştigând încă 400 euro pe lună, o sumă relativ importantă pentru acoperirea cheltuielilor familiale.

Dacă în cazul lui Deborah soţul nu ştie de activitatea întreprinsă, în schimb bărbatul Jessicăi Pilli, o asistentă în vârstă de 39 de ani care lucrează în domeniul sexului ca part time, o sprijină în acest sens, plecând de acasă când aceasta are clienţi.

„Aţi fi surprinşi câte femei fac asta”, spune Angela Rossi, proprietara unei librării din Milano care de asemenea lucrează şi ca prostituată la ea acasă. „Chiar şi femeia drăguţă, elegantă, îmbrăcată în Armani care stă lângă dvs. ar putea fi una dintre noi.”

În Italia, prostituţia organizată în bordeluri a fost scoasă în afara legii în 1958, dar date fiind condiţiile economice actuale şi creşterea numărului de femei care aleg să se prostitueze, există proiecte pentru legalizarea ei. Victoria Spilabotte, deputat din partea Partidului Democrat, încearcă de câţiva ani să treacă prin parlament o lege care să reglementeze munca sexuală, fără a se bucura de succes din cauza Bisericii Catolice şi a politicienilor conservatori.

„Închiderea bordelurilor în Italia nu a făcut decât să mute practica dinăuntru pe străzi şi acum din nou înăuntru – dar de o manieră greşită”, arată Spilabotte făcând referire că, după interzicerea bordelurilor în 1958, poliţia a acţionat puternic şi împotriva prostituţiei stradale.

Tocmai ca urmare a dispariţiei celor două tipuri clasice de prostituţie, în condiţiile crizei economice, fenomenul „prostituţiei de acasă” a luat amploare. Femeile nu mai pleacă de acasă, găsindu-şi clienţii prin intermediul site-urilor din ţări unde prostituţia este legală. Un rol deosebit de important îl au site-urile din cantonul elveţian Ticino, unde se vorbeşte limba italiană.

Michel Venturelli, un poliţist din Genova care se ocupă îndeaproape de fenomen arată că fenomenul este periculos, pentru că femeile care lucrează de acasă nu cunosc şi ignoră riscurile de sănătate. „Cabinetele ginecologice sunt pline zilele acestea de femei care au contractat boli sexuale, mai ales în zona bucală. Ele nu folosesc prezervativul atunci când fac sex oral.”

“Fără reguli, fără locuri sigure, reglementate pentru lucrătoarele din domeniul sexual, fără tarife clare pentru clienţi … Acum, nu ar fi mai bine ca bordelurile să fie redeschise sau măcar să fie create zone roşii ca în multe alte ţări europene?”, argumentează Spilabotte în sprijinul propunerii sale legislative.

Sursa: Ozy.com

 

Tags: , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu