Miliardarul britanic Richard Branson investeşte într-un start-up american care proiectează cea mai rapidă aeronavă destinată aviaţiei civile. Cu o capacitate de 45 de locuri, „XB-1” sau „Baby Boom” va atinge viteza Mach 2.2, ceea ce înseamnă că o cursă Londra-New York s-ar putea face în doar 3 ore.

inf-279-xb1-boom

Noua aeronavă ar urma deci să atingă viteza de 2300 km/h, fiind cu 10% mai rapidă decât avionul Concorde, cel mai rapid supersonic destinat aviaţiei civile până în prezent.

Pentru reducerea duratei de zbor între Londra şi New York de la 7 ore şi jumătate, cât este în prezent, până la 3 ore, cât se aproximează pe viitor, clienţii vor fi nevoiţi să plătească aproape 4500 de euro – cam cât este în prezent preţul unui bilet la business class, pentru aceeaşi cursă.

Directorul start-up-ului american Boom care proiectează aeronava a arătat într-un interviu pentru Bloomberg că noul avion va aduce faţă de Concorde costuri mult mai reduse de operare. Avioanele supersonice Concorde au aterizat ultima oară în 2003, tocmai datorită acestor costuri ridicate.

În timp ce primele zboruri de testare vor avea loc la sfârşitul lui 2017, primele curse comerciale ale noului aparat sunt aşteptate însă abia în 2023. Miliardarul britanic Richard Branson, cunoscut pentru pasiunea sa pentru tehnologia aerospaţială a comandat deja primele zece avioane „XB-1”.

Sursa: Le Figaro, Daily Mail

 

Tags: , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu