Parlamentul European a adoptat miercuri o rezoluţie în care avertizează că propaganda anti-UE făcută de Rusia şi organizaţiile islamiste este în curs de intensificare, încercând să producă teamă, neîncredere şi dezbinare în cadrul Uniunii.

Potrivit rezoluţiei, „guvernul rus utilizează o serie largă de unelte şi instrumente, precum think-tank-uri […], televiziuni multilingvistice (ex. Russia Today), pseudo-agenţii de ştiri şi servicii multimedia (ex. Sputnik), social media şi troli pe internet, pentru a pune în discuţie valorile democratice, a diviza Europa, a obţine sprijin intern şi a crea percepţia unor state eşuate în vecinătatea estică a UE. ”

inf-287-rezolutie-propaganda-rusia

Mai mult, rezoluţia atrage atenţia asupra faptului că în prezent „Kremlinul finanţează partide politice şi alte organizaţii din UE”, susţinând „forţele anti-UE” precum partidele populiste şi de extremă dreaptă.

Pe de altă parte, rezoluţia subliniază eforturile unor grupuri islamiste precum ISIS şi Al Qaeda de a îndepărta europenii de valorile democratice, de a-i radicaliza potrivit fundamentalismului islamic şi de a-i recruta pentru acte de terorism.

Propaganda ostilă UE şi statelor membre urmăreşte distorsionarea adevărului, provocarea de incertitudine, divizarea UE, paralizarea procesului de luare a deciziilor, discreditarea instituţiilor şi incitarea cetăţenilor la frică şi neîncredere.

Parlamentul propune ca măsuri de combatere a propagandei ostile dezvoltarea gândirii critice a cetăţenilor prin educaţie în spiritul alfabetismului informaţional, dar şi sprijinirea instituţiilor de presă locale şi online şi a jurnalismului de investigaţie.

De asemenea, se doreşte întărirea cooperării cu NATO în domeniul contracarării propagandei şi consolidarea forţei UE de comunicare strategică, forţă care în prezent numără doar 9 oameni.

Raportorul care a propus rezoluţia, eurodeputatul polonez Anna Fotyga, a precizat:

„Am primit sarcina să descriu atât propaganda actorilor statali, cât şi a celor non-statali. Am asistat la multe modificări ale ei. Cu privire la Federaţia Rusă, situaţia este clară acum. După anexarea Crimeei şi agresiunea din estul Ucrainei, multe state sunt complet conştiente privind dezinformările şi manipularea pe care le face”.

Ea a subliniat că însuşi raportul pe care l-a pregătit „a fost ţinta progandei ostile”.

Rezoluţiile Parlamentului European sunt acte normative fără caracter obligatoriu. Rezoluţia privind propaganda rusă şi islamistă a fost adoptată cu 304 voturi pentru, 179 împotrivă şi 208 abţineri.

 

Tags: , , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu