Premierul italian Matteo Renzi a răbufnit împotriva Uniunii Europene miercuri, într-o conferinţă susţinută la Napoli, susţinând că în cazul în care nu va exista o reală solidaritate între statele membre, Italia se va opune cu veto privind bugetul UE pe anul viitor.

„Fondurile europene sunt italiene, dăm 20 miliarde şi primim înapoi 12. Celelalte 8 merg către ţări care trebuie să se maturizeze şi să stea împreună.”

„Diferenţa de 8 miliarde nu poate merge în acele ţări către construcţia de ziduri pentru a respinge imigranţii.”

inf-288-renzi-italia

Renzi acuză UE că Italiei nu i s-a aprobat solicitarea de reducere a contribuţiilor către bugetul UE în condiţiile în care ţara pe care o guvernează se confruntă cu un flux important de imigranţi şi cu consecinţele dezastruoase ale cutremurului din luna august. Nemulţumirea lui Renzi este cu atât mai puternică cu cât UE nu demonstrează suficientă solidaritate în găsirea unor soluţii comune pentru criza migraţiei, iar ţări precum Ungaria ridică ziduri împotriva imigranţilor, în vreme ce în Sicilia imigranţii sunt salvaţi din valurile mării.

În aceste condiţii, premierul Italiei este dispus să folosească toate mecanismele instituţionale aflate la dispoziţie pentru a sensibiliza restul statelor membre asupra problemelor cu care se confruntă guvernul de la Roma.

„Trebuie să ai curajul să spui: trebuie să punem veto pe buget.”

Sursa: Daily Mail, Il Mattino

 

 

 

Tags: , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu