Statele din estul Europei s-au împotrivit vehement acceptării refugiaților musulmani pe teritoriile lor naționale pentru că nu au încredere în capacitatea lor de a integra în societate comunități diferite lingvistic, religios și cultural. Cea mai importanță experiență care a condus la o astfel de neîncredere este eșecul integrării comunității roma, opinează Leonid Bershidsky, fondatorul cotidianului rus de business Vedomosti, într-un editorial semnat pentru Bloomberg.

Ipoteza lansată de Bershidsky pornește de la date statistice și interviuri care relevă exasperarea est-europenilor în fața repetatelor eșecuri în integrarea celor 6 milioane de etnici roma aflați în prezent în Uniunea Europeană.

Absența unor rezultate concrete în privința integrării comunităților roma ridică dubii societăților est-europene privind capacitatea lor de a incorpora în societate grupuri relativ numeroase de persoane cu o cultură profund diferită.

În schimb, societățile vest-europene și scandinave, care au o lungă tradiție a integrării comunităților și persoanelor pregnant diferite din punct de vedere cultural, sunt mai încrezătoare în capacitatea lor de a repurta succese în general în acest domeniu și de aceea sunt mai deschise în a accepta relocarea refugiaților musulmani.

Citește editorialul integral aici.

 

Tags: , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu