Două scrutine au avut loc duminică în Europa care, dincolo de însemnătatea lor naţională, au reprezentat şi teste ale establishment-ului europenist în faţa populismului eurosceptic. În timp ce în Austria, independentul Alexander van der Bellen, sprijin de ecologişti, s-a impus în cursa prezidenţială în faţa reprezentantului extremei drepte, Norbert Hofer, în Italia referendumul constituţional iniţiat de premierul Matteo Renzi a consfinţit respingerea reformelor propuse de acesta, în realitate o victorie a mişcării eurosceptice Cinque Stelle (Cinci Stele).

inf-296-bellen-renzi

După numărarea a aproape 56% dintre voturi, van der Bellen conducea cu 53,6% din opţiunile exprimate. Cea mai mare parte a voturilor nenumărate sunt cele prin corespondenţă, care aparţin în general electoratului susceptibil să îl susţină tot pe van der Bellen.

În aceste condiţii, Hofer şi-a recunoscut înfrângerea, arătând că establishment-ul s-a mobilizat exemplar împotriva înnoirii, iar van der Bellen a precizat că mesajul său pro-european şi de unitate naţională a fost cel care i-a asigurat victoria. Liderii Uniunii Europene, precum şi unor state precum Germania şi Franţa, l-au felicitat pe van der Bellen şi şi-au exprimat încântarea în faţa rezultatului alegerilor din Austria.

Cea mai plastică poziţie îi aparţine vice-cancelarului german Sigmar Gabriel, care a precizat într-o postare pe Twitter: „Ce uşurare pentru întreaga Europă!”

Hofer câştigase detaşat primul tur al scrutinului şi îl pierduse la limită pe cel de-al doilea, care s-a repetat însă ca urmare a unor nereguli înregistrate la votul prin corespondenţă.

În schimb, în Italia, 59,95% dintre cetăţeni (19.019.197) s-au pronunţat împotriva reformei constituţionale propuse de premierul Matteo Renzi prin referendum. Doar 40,05% (12.706.340) au fost de acord cu reducerea rolului Senatului şi scăderea atribuţiilor regiunilor.

Chiar dacă scorul va fi mai echilibrat până în final ca urmare a numărării voturilor din diaspora unde tendinţa înregistrată este de 65% pro-reformă, 35% împotrivă, înfrângerea lui Renzi este una fără echivoc. Premierul a precizat că, în aceste condiţii, va demisiona în cursul zilei de luni.

Înfrângerea lui Renzi este sinonimă cu victoria mişcării populiste Cinque Stelle, condusă de comediantul Beppe Grillo, principala forţă care s-a opus reformei constituţionale. În cazul în care va ajunge la guvernare, aceasta promite organizarea unui referendum privind ieşirea Italiei din zona euro.

Surse: ORF; EFE

 

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu