Un proiect de lege prin care se introduc controale obligatorii în datele de baze la trecerea frontierelor externe ale Uniunii Europene a obţinut luni acordul preliminar al eurodeputaţilor şi al miniştrilor de resort din statele membre.

inf-299-ue-granita

Proiectul, care trebuie aprobat în mod formal de plenul Parlamentului European şi de Consiliul de Miniştri, face parte din setul de măsuri pe care Uniunea Europeană le prevede pentru creşterea securităţii, în urma atacurilor teroriste repetate din ultimii doi ani.

Poliţia de frontieră va verifica în mod obligatoriu istoricul călătorilor, deopotrivă europeni şi din state terţe, atât la intrarea, cât şi la ieşirea din UE, în bazele de date cu acoperire europeană, precum baza de date a spaţiului Schengen sau a Interpol, fără ca prin aceasta să fie abandonate bazele naţionale de date.

Întrucât este de aşteptat ca o asemenea măsură să conducă la mărirea timpului petrecut la frontierele UE, deopotrivă de cetăţenii europeni şi de cei din state terţe, propunerea legislativă a Comisiei Europene prevedea ca temporar, în caz de aglomerare excesivă, autorităţile naţionale să poată renunţa la controalele obligatorii şi să efectueze controale prin sondare la punctele terestre şi navale de trecere a frontierei. În urma negocierii de ieri dintre eurodeputaţi şi miniştri, prevederea a fost extinsă şi la aeroporturi, în cazul în care acestea pot demonstra că nu vor apărea riscuri pentru securitatea internă, relaţiile interne şi sănătatea publică.

 

 

Tags: , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu