În mijlocul incertitudinii privind mişcările viitoare ale Rusiei şi posibila lipsă de reacţie a partenerilor occidentali, populaţia din ţările baltice se pregăteşte să îşi apere patria înregimentându-se în grupări paramilitare aflate într-un parteneriat strâns cu armata.

inf-298-lituania-paramilitar

În Lituania, Uniunea Carabinierilor are deja peste 10.000 de membri, majoritatea declarându-şi adeziunea după ce Rusia a anexat Crimeea în martie 2014. Uniunea, care colaborează intens cu Ministerul Apărării, intenţionează să ajungă la 80.000 de membri, cât număra în perioada interbelică.

Primarul capitalei Vilnius, Remigijus Simasius, membru al Uniunii explică faptul că „poporul trebuie să contribuie la propria lui securitate”. „Uneori statul cedează, dar asta nu înseamnă că cedează şi societatea”, continuă Simasius, făcând referire la rezistenţa lituaniană după anexarea ţării de către sovietici în 1940, scenariu pe care carabinierii sunt pregătiţi să îl repete.

Grupări similare au fost constituite ţările vecine – Garda Naţională Letonă şi Liga Apărării din Estonia. Ele organizează tabere de pregătire pentru tineri în vederea însuşirii deprinderilor de bază în ceea ce priveşte supravieţuirea, tragerea cu arma şi tacticile de luptă specifice partizanilor.

Pregătirea pentru apărarea ţării este susţinută de stat. Legislaţia din Lituania permite deja cetăţenilor să deţină revolvere, iar din ianuarie ea va fi revizuită astfel încât membrii Uniunii să poată deţine arme semiautomate, în scopul „apărării ţării”.

De asemenea, începând cu 2014, ministerul lituanian al apărării a editat un manual cu indicaţii pentru populaţia civilă în caz de invazie. Tirajul din 2016 a fost de 30.000 de exemplare, fiind distribuit în şcoli şi librării. Manualul îi învaţă pe tineri cum să reziste unei puteri ocupante, cum să identifice colaboratorii unei puteri adverse şi le recomandă să îşi desăvârşească pregătirea militară şi să se alăture Uniunii Carabinierilor.

Manualul specifică în mod clar că „cea mai mare atenţie ar trebui acordată vecinului nostru, Rusia. Acest stat nu se dă în lături de la a folosi forţa armată împotriva vecinilor ei. În prezent, în principiu, ea continuă agresiunea militară îndreptată împotriva Ucrainei.”

Liderul Uniunii Carabinierilor, Liudas Gumbinas, plătit de Ministerul Apărării a subliniat că rolul organizaţiei pe care o conduce este acela de a descuraja.

„Cred că descurajarea este principalul scop al sistemului de apărare al fiecărei ţări – să descurajeze, nu să lupte efectiv.”

A fi membru al Uniunii Carabinierilor a devenit deja un mod de viaţă. Neimantas Psilenskis, 24 de ani, lucrător în construcţii, este de 10 ani în Uniune şi atunci când s-a căsătorit la Biserica Garnizoanei din Kaunas, la ceremonie a participat şi Garda de Onoare a Uniunii.

„Sunt un patriot”, spune Psilenkis. „Nimeni nu trebuie să îmi ceară să îmi apăr patria. Doar daţi-mi o armă. Nu este nevoie să îmi fie cerută asta”.

Un membru al gărzii de onoare a precizat la rândul său.

“Noi nu căutăm inamici. Este ciudat că o ţară micuţă precum Lituania este percepută de o altă ţară mult mai mare ca un inamic. Cum putem noi să fim inamici cuiva? Noi vrem doar să ne trăim vieţile noastre liniştite.”

Sursa: Politico.eu

 

 

 

Tags: , , , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu