Scrierea autobiografică şi programatică a dictatorului nazist Adolf Hitler, „Mein Kampf” (Lupta mea), a devenit rapid best-seller în Germania, odată cu apariţia primei ediţii retipărite în ultimii 70 de ani. Popularitatea cărţii generează temeri privind renaşterea propagandei naziste.

inf-317-hitler-mein-kampf

Lucrarea lui Hitler nu a mai fost republicată în Germania de la moartea autorului ei, în 1945, pentru că posesorul copyright-ului, landul Bavaria nu a dorit ca noi ediţii ale scrierii să fie folosite pentru propagandă neo-nazistă. După 70 de ani, conform legii, dreptul de proprietate intelectuală a expirat şi Institutul de Istorie Contemporană din Munchen (IfZ) a publicat în 2015 o ediţie comentată, iniţial într-un tiraj de 4.000 de exemplare.

IfZ a fost nevoit să tipărească însă noi exemplare, ca urmare a cererii cu mult peste aşteptările editorilor. În primul an de la apariţia noii ediţii, au fost vândute 85.000 de exemplare. În luna aprilie 2016, cartea se afla pe primul loc în lista best-seller-urilor făcută de Speigel.

Popularitatea cărţii a provocat temeri privind resurgenscenţa nazismului şi antisemitismului în Germania, dar Andreas Wirsching, directorul IfZ arată că majoritatea cumpărătorilor nu sunt bătrâni nostalgici sau partizani ai ideologiei neo-naziste, ci persoane interesate de istorie şi politică, mulţi dintre ei profesori şi cercetători.

Wirsching a mai arătat că ediţia este adnotată şi comentată de experţi, astfel încât este greu să devină un instrument de propagandă. De altfel, ea a primit premiul „Society needs Science”, în valoare de 50.000 euro, pentru felul în care „demască aserţiunile false ale lui Hitler, corectează erorile factuale şi explică contextul contemporan”.

„Mein Kampf” a fost scrisă în 1924 de Adolf Hitler, în timpul detenţiei sale pentru lovitura nereuşită de stat cunoscută în istorie sub numele de Beer Hall Putsch. Parţial autobiografică, parţial programatică, „Mein Kampf” stabileşte fundamentele ideologiei naziste. Începând cu 1936 până la prăbuşirea din 1945, statul nazist a distribuit gratuit fiecărui cuplu recent căsătorit un exemplar al cărţii scrise de Hitler.

Sursa: The Local, ediţia germană

 

Tags: , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu