În luna ianuarie au loc festivităţile de deschidere a anului în care oraşul danez Aarhus şi oraşul cipriot Paphos deţin titlul de Capitale Culturale Europene.

La Aarhus, unde tema centrală a acestui an se intitulează „Rethink”, festivitatea de deschidere va avea loc pe 21 ianuarie şi va inaugura un an în care evenimente precum reconstituiri ale saga vikinge, un Forum internaţional al creativităţii sau un festival internaţional literat pentru tineri vor pune accentul pe felul în care cultura poate fi un stimul pentru a regândi noi soluţii la problemele actuale. Atracţia festivităţii va fi reprezentată de show-ul spiritelor şi zeităţilor scandinave, de la finalul serbării.

inf-320-b-aarhus

În Paphos, deschiderea va avea loc pe 28 şi 29 ianuarie şi va inaugura un an în care sute de evenimente se vor desfăşura sub semnul ideii „Linking Continents, Bridging Cultures”. Aflat la răspântia a 3 continente, Paphos-ul este primul oraş cipriot care deţine titlul de capitală europeană a culturii şi intenţionează să valorifice experienţa multiculturalismului cipriot pentru a sublinia necesitatea strângerii relaţiilor dintre ţări şi culturi diferite. În cadrul festivităţii de deschidere, care va celebra prin muzică şi dansuri vechile tradiţii cipriote şi mitul lui Pygmalion şi al Galateei, oraşul Afroditei va inaugura „The Open Air Factory”, scena în aer liber care va găzdui multe dintre evenimentele planificate în acest an.

inf-320-paphos

Iniţiativa Capitalelor Culturale Europene a fost pornită în 1985 de ministrul grec al culturii de atunci, Melina Mercouri, devenind rapid unul dintre principalele proiecte culturale ale Uniunii Europene. Desemnarea drept Capitală Culturală Europeană reprezintă un bun prilej pentru un oraş european de a se face cunoscut întregii Europe, iar statisticile arată că afluxul de turişti ulterior unei asemenea desemnări creşte în medie cu 12%. După Sibiu, Capitală Culturală Europeană în 2007, Timişoara va fi al doilea oraş din România care să deţină acest titlu, în anul 2021.

 

 

Tags: , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu