Refugiaţii ajunşi în România ca urmare a programului european de relocare doresc să plece din ţară, deoarece nu îşi pot întreţine familiile cu banii câştigaţi aici, iar statul român nu le oferă sprijin suficient pentru a se integra, relevă un reportaj Refugees Deeply.

În noiembrie 2015, Uniunea Europeană a demarat un proiect de relocare a 160.000 de refugiaţi din Grecia şi Italia în alte state europene. României i s-a alocat o cotă de 6205 persoane, dintre care, până în prezent au sosit doar 463.

Puţini dintre ei au dorit să ajungă aici: odată înscrişi în programul de relocare, ei au fost repartizaţi aleatoriu în România, unde condiţiile de primire nu sunt deloc atractive.

Refugiaţilor le este oferit un ajutor de doar 127 de dolari americani pe lună, pentru un interval între 6 şi 12 luni. Ulterior, refugiaţii trebuie să îşi găsească singuri locuri de muncă, în condiţiile în care singurul sprijin primit în acest sens este înscrierea lor în baza de date a agenţiei naţionale de ocupare a forţei de muncă. Nerecunoaşterea actelor de studii şi condiţia cunoaşterii limbii române, în contextul în care nu există facilităţi satisfăcătoare de predare a ei către refugiaţi, se dovedesc bariere greu de trecut pentru azilanţii care doresc să se angajeze în România.

De aceea, majoritatea refugiaţilor relocaţi în România nu doresc să rămână aici şi aşteaptă documentele de călătorie eliberate de statul român pentru a pleca în vestul Europei.

„Nu ca să obţinem o viaţă îndestulată, ci ca să supravieţuim”, declară un refugiat sirian de 36 ani, relocat în Bucureşti, tată a cinci copii.

Citeşte reportajul integral, în limba engleză, aici.

Sursa foto: UNHCR

 

Tags: , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu