Mai multe articole apărute în presa chineză avertizează că blocarea de către Washington a accesului Beijing-ului către insulele disputate din Marea Chinei de Sud este un casus belli. Articolele agresive sunt o reacție la declarațiile în acest sens făcute joi de Rex Tillerson, propunerea lui Donald Trump pentru funcția de secretar de stat, în cadrul audierilor din comisia de afaceri externe a Senatului SUA.

Tillerson a precizat că va trimite un semnal Chinei că accesul către insulele aflate în litigiu „nu va fi permis”, fără a dezvolta mai mult ideea.

„Tillerson ar face mai bine să reînnoiască strategiile nucleare dacă doreşte să oblige o mare putere nucleară să se retragă de pe propriile teritorii”, se arată într-un editorial în limba engleză de pe Global Times, una dintre publicaţiile controlate îndeaproape de Partidul Comunist chinez.

Inf. 330 - China SUA razboi

Editorialul precizează că SUA va fi obligată să poarte „un război pe scară extinsă” în cazul în care va adopta politica propusă de Tillerson. Pe de altă parte, avansează ideea că fostul CEO de la Exxon Mobile Corp încearcă prin asemenea afirmaţii să convingă senatorii să îi acorde învestirea, fiind una dintre cele mai controversate propuneri ale lui Donald Trump pentru o poziţie în guvernul american.

Articole cu mesaje similare au apărut şi în alte publicaţii chineze.

Experţii în politică externă de la Washington recunosc potenţialul exploziv al disputei şi consideră că afirmaţia lui Tillerson a fost una nefericită. Ipoteza pare să fie confirmată de faptul că surse din staff-ul de politică externă al lui Donald Trump au declarat că nu sunt la curent cu intenţia noii administraţii de a institui o blocadă contra Chinei în zona aflată în litigiu.

Obiectul disputei este reprezentat de mai multe insule din Marea Chinei de Sud, în apropierea cărora se bănuieşte că se află mari rezerve de resurse naturale. În plus, insulele se află în imediata proximitate a unor culoare de navigaţie pe care circulă anual mărfuri în valoare de 5.000 de miliarde de USD.

China doreşte să îşi impună dominaţia în regiune, inclusiv prin crearea artificială de noi insule, intrând însă în dispută cu alte state riverane, unele dintre ele aliate ale SUA: Brunei, Malaysia, Taiwan, Vietnam şi Filipine. Atât China, cât şi SUA, au dislocat în regiune importante forţe armate. Ambele superputeri declară că intenţia lor este aceea de a asigura liberul trafic prin Marea Chinei de Sud.

Sursa: The Telegraph

 

Tags: , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu