Un tren pe care era inscripţionat în 20 de limbi mesajul „Kosovo este Serbia”, care ar fi trebuit să intre din Serbia în Kosovo, a fost oprit sâmbătă în ultimul moment, provocând tensiuni profunde între Belgrad şi Priştina. Preşedintele sârb Tomislav Nikolic a arătat duminică într-o declaraţie că Serbia şi Kosovo sunt foarte aproape de izbucnirea unor ciocniri deschise.

Inf. 332 - Tren Kosovo Serbia

Trenul trebuia să pornească din Belgrad şi să ajungă la Kosovska Mitrovica, principalul oraş din nordul Kosovo, unde trăiesc o mare parte din sârbii kosovari. Cursa ar fi fost prima de acest fel de la războiul din 1999 şi fusese planificată pentru sâmbătă, 14 ianuarie, prima zi după anul nou potrivit vechiului calendar creştin.

Din cauza mesajului afişat pe exterior şi a imaginilor cu patrimoniul cultural sârbesc din Kosovo, prezentate în interior, autorităţile kosovare au dislocat însă importante forţe speciale şi de poliţie la linia de demarcaţie cu Serbia, pentru a împiedica intrarea trenului pe teritoriul Kosovo. Mai mult, de partea sârbă au existat zvonuri conform cărora calea ferată fusese încărcată cu exploziv care urma a fi detonat în cazul în care eforturile poliţiei kosovare nu ar fi împiedicat deplasarea trenului spre Kosovska Mitrovica.

Premierul sârb Aleksandr Vucic a oprit în ultimul moment trenul, înainte de a ajunge la limita de demarcaţie, dată fiind situaţia deja tensionată dintre Serbia şi Kosovo. Recent, fostul prim-ministru kosovar, Ramush Haradinaj, a fost arestat în Franţa, în baza unui mandat sârbesc, evenimentul stârnind noi dispute între Belgrad şi Priştina.

Trenul, privit de kosovari drept o provocare şi de sârbi drept un mijloc de celebrare a patrimoniului cultural propriu din Kosovo, a fost construit în Rusia.

Surse: BBC, BNE Intelligence

 

Tags: , , , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu