Ucraina a intrat în noul an 2017 cu o serie de schimbări legislative, politice chiar și sociale, care trebuie neapărat luate în calcul în timpul analizei evoluției situației economice din societatea ucraineană, inclusiv în regiunile Cernăuți, Transcarpatia și Odesa, locuite de comunități importante vorbitoare de limbă română. Menționăm principalele dintre acestea:

  • Potrivit amendamentelor adoptate la legislația ucraineană, ajutorul bănesc minimal acordat șomerilor este, de la 1 ianuarie 2017, de 1.160 grivne (42 USD), până acum fiind doar 544 grivne.
  • De la 1 ianuarie salariul minim pe economie este de 3.200 grivne (120 USD), adică s-a dublat în comparație cu anul precedent. Premierul ucrainean Volodymyr Groisman a comunicat că nimeni nu va mai primi un salariu mai mic decât cel stabilit de guvern, îndemnând sectorul privat și mediul de afaceri să țină cont de noile reglementări legislative. Groisman a ordonat ministerelor de profil să monitorizeze respectarea acestui principiu, astfel încât persoanele angajate în câmpul muncii să nu fie concediate sau să primească oficial doar jumătate din salariu.
  • Guvernul Groisman a adoptat o hotărâre prin care toate normele și regulile sanitare, sanitar-igienice ș.a., care s-au păstrat din perioada Uniunii Sovietice, să fie anulate. Așadar, cu mare întârziere, dar a fost totuși anulată o mare „moștenire” formală de la URSS. Anularea acestor norme va însemna orientarea mediului de afaceri la alte norme și standarde, inclusiv europene.
  • A intrat în vigoare legea care acordă dreptul admiterii prioritare la universitățile medicale și pedagogice a tinerilor care nu sunt împotrivă să încheie un contract cu statul și să lucreze timp de 3 ani în localitățile rurale, potrivit specialității lor. Tinerilor li se va acorda locuință gratuită, cu decontarea cheltuielilor pentru încălzire și lumină pe durata celor trei ani de zile.
  • Anul 2017 a debutat cu anularea taxei de 2% pentru Fondul de Pensii, percepută în timpul schimbului valutar, ceea ce potrivit experților va scoate în mare parte din subteran relațiile de vânzare-cumpărare a valutei.

Citeşte restul modificărilor legislative care afectează mediul de afaceri din Ucraina pe Transilvania Regional Business.

 

Tags: , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu