Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Cluade Juncker, a declarat că preşedintele american Donald Trump l-a confundat cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şi că el nu a vorbit la telefon cu noul şef de la Casa Albă.

În interviul acordat duminică publicaţiilor Bild şi The Times, Trump a arătat că ar fi discutat telefonic cu „şeful Uniunii Europene”, confirmându-i unuia dintre jurnalişti că interlocutorul său a fost Jean-Claude Juncker.

Trump Tusk Juncker

Juncker însă a arătat miercuri că el nu a discutat decât cu vicepreşedintele Mike Pence şi că de fapt, Donald Tusk a vorbit la telefon cu Donald Trump.

„Trump a vorbit cu domnul Tusk şi ne-a încurcat”, a mărturisit Juncker.

Juncker s-a mai arătat nemulţumit de „încurajarea indirectă” pe care Trump a făcut-o statelor europene de a ieşi din Uniune.

„Noi nu stăm să tot cerem statului Ohio să iasă din Statele Unite”, a precizat Juncker, raliindu-se unor poziţii asemănătoare exprimate de Guy Verhofstadt, liderul liberalilor europeni, sau de Donald Tusk.

Preşedintele Consiliului European s-a arătat de asemenea îngrijorat de lipsa de tact a noului preşedinte american.

„Mi-e teamă că vom avea mult prea multe ocazii să comentăm asupra cuvintelor preşedintelui SUA, care nu mai este doar preşedintele ales Trump. Mi-e teamă că asta va fi treaba noastră zilnică”, a declarat Tusk pentru Associated Press.

Reamintim că Jean-Claude Juncker este preşedintele Comisiei Europene, forul executiv european, iar Donald Tusk este preşedintele Consiliului European, instituţie formată din şefii de state şi guverne din UE, responsabilă de direcţiile strategice ale Uniunii.

Sursa: The Guardian

 

 

 

Tags: , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu