Reprezentanţii opoziţiei siriene şi cei ai regimului Bashar al Assad participă luni la prima zi a negocierilor de pace de la Astana, informează Agerpres.

Primul obiectiv al negocierilor este acela al consolidării armistiţiului instaurat în Siria la 30 decembrie, care funcţionează la momentul actual, deşi zilnic se înregistrează încălcări parţiale ale acordului de încetare a focului. Cel de-al doilea obiectiv este acela de a pune bazele unei soluţii care să fie aprofundată ulterior, începând cu 8 februarie, în cadrul unei întâlniri care va avea loc la Geneva.

Din partea rebelilor iau parte 14 reprezentanţi ai grupurilor militare, în vreme ce regimul al Assad este reprezentat de o delegaţie de 10 persoane. Negocierile sunt moderate de trimisul ONU pentru Siria, Steffan de Mistura.

Convorbirile de la Astana pot fi considerate un succes diplomatic al Rusiei. Ele survin într-o situaţie favorabilă pentru regimul Assad, preferat de Moscova, după ce forţele de la Damasc au ocupat Alepul, cu ajutorul aviaţiei ruseşti şi a miliţiilor sprijinite de Iran. Mai mult, Turcia, unul dintre susţinătorii revendicărilor rebelilor de înlăturare a lui Bashar al Assad de la conducerea Siriei pare să îşi fi moderat recent poziţia în acest sens. Nu în ultimul rând, principalii actori occidentali, SUA, Franţa, Marea Britanie şi Uniunea Europeană sunt reprezentaţi la negocieri la nivel minimal, prin ambasadori.

Totuşi, reprezentanţii opoziţiei siriene nu au acceptat să aibă întâlniri faţă în faţă cu cei ai regimului Assad, un semn că negocierile, care se vor încheia la finalul zilei de marţi, s-ar putea încheia cu un eşec.

 

 

Tags: , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu