În spiritul Constituției
Acum 158 de ani, începea povestea României, o țară care, având în vedere condițiile şi încercările prin care a trecut de-a lungul istoriei sale, nici nu ar fi trebuit să existe. Dar uite-o pe harta lumii, uite-o acum, astăzi, în cea mai bună poziție internațională pe care a avut-o vreodată, dar, totodată, şi una foarte vulnerabilă, în contextul actual. Uite-o în cea mai bună perioadă economică a sa, dar şi într-o perioadă foarte vulnerabilă economic. Uite-o cum se chinuie să-şi găsească drumul său spre a fi un stat democratic modern, spre o democrație liberală. Constituția sa asta spune: că România este o democrație liberală.
Formele, însă, nu pot ține loc de fond. După aproape 7 decenii de diverse forme de dictaturi, românii şi-au cerut libertatea în stradă şi-au plătit cu sânge pentru ea. Însă mi-e teamă că înțelegerea condițiilor libertății nu a fost prea răspândită prin spațiul carpato-danubiano-pontic până recent, după 1990. Şi încă sunt prea puțini indivizi ce înțeleg ce este libertatea şi ce presupune ea.
Politicienii reflectă societatea, în cele din urmă. Ei, chiar dacă sunt nişte oameni excepționali, de o înaltă calitate morală şi o verticalitate a coloanei vertebrale proverbială, ajung să pice în capcana propriei măreții, închipuite sau nu. Aşa ajunge un stat cu o constituție de democrație liberală să fie, de fapt, o oligarhie. Aşa se ajunge la situația din România zilelor noastre, în care criza instituțională este ceva la ordinea zilei şi care produce mult mai multe pagube economice decât ar putea produce vreodată furtul practicat în găşti de fiecare partid. Se practică loviturile la glezne între instituții în mod continuu, iar din acest lucru nu au de pierdut decât cetățenii. Or România nu poate să se dezvolte aşa. Îmi permit să pariez că, dacă s-ar începe respectarea principiilor unui stat democratic pe de-a-ntregul, am ajunge cu siguranță în maxim 20 de ani o locomotivă economică a Estului Europei. Pentru că da, până la urmă, este vorba de principii şi valori morale. Aşa că, prin urmare, mi-aş dori ca românii să învețe să fie verticali, să înțeleagă spiritul Constituției, ce înseamnă libertatea şi toleranța şi care sunt principiile unui stat democratic.
Articol apărut şi pe blogul autorului.
fără comentarii
Fii primul care comentează