Întrucât mai mulţi cetăţeni europeni din Marea Britanie s-au plâns că Ministerul de Interne le pune piedici în încercarea de a dobândi dreptul de rezidenţă permanentă, deşi îndeplinesc condiţiile în acest sens, Parlamentul European va institui un grup de lucru care va investiga aceste cazuri.

Inf. 344 - Home Office

Iniţiativa aparţine europarlamentarului liberal din Olanda, Sophie in ‘t Veld, care a pornit de la cazul dramatic al cetăţenei olandeze Monique Hawkins, stabilită de 24 de ani în Marea Britanie, căsătorită cu un britanic şi mamă a doi copii cu cetăţenie britanică. Cererea de obţinere a rezidenţei permanente în Marea Britanie i-a fost respinsă de Ministerul de Interne, pe motivul completării incorecte a documentaţiei, cu mesajul „pregătiţi-vă să părăsiţi ţara”.

Şi alţi cetăţeni ai UE au suferit experienţe similare, astfel încât in ‘t Veld se teme că este posibil ca Ministerul de Interne britanic să ridice în mod intenţionat o asemenea „barieră birocratică”. În consecinţă, după ce premierul britanic Theresa May va activa articolul 50 din Tratatul UE, probabil la sfârşitul lunii martie, va fi instituit un grup de lucru compus din europarlamentari din toate facţiunile politice, cărora cetăţenii UE ce doresc dobândirea rezidenţei permanente în Marea Britanie şi consideră că sunt neîndreptăţiţi de autorităţile britanice să li se poată adresa.

De asemenea in ‘t Veld va propune şi chemarea unui înalt oficial britanic în faţa Comisiei pentru libertăţi şi drepturi din Parlamentul European, pentru a da explicaţii privind politica guvernului de la Londra în ceea ce priveşte acordarea dreptului de rezidenţă permanentă.

“De ce încearcă guvernul britanic să facă atât de dificil pentru oamenii care trăiesc de decenii în UK, care şi-au întemeiat acolo o familie, să muncească în continuare acolo? Este casa lor”, a precizat in ‘t Veld pentru The Guardian.

„Ce fel de mesaj încearcă să transmită ei oamenilor? Nu ştiu de cetăţeni britanici care să aplice pentru cetăţenie altundeva în Europa şi care să se lovească de asemenea ziduri birocratice”, a conchis eurodeputata olandeză.

Potrivit statisticilor Ministerului britanic de Interne, numărul cererilor de reşedinţă permanentă în Marea Britanie a crescut cu 50%, după referendumul din 23 iunie.

De asemenea, solicitările din partea britanicilor de paşapoarte irlandeze, care le-ar permite să circule în continuare liber în UE, au atins un nivel record.

Sursa: The Guardian

 

Tags: , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu