Guvernatorul regiunii Transcarpatia, Ghenadi Moskal, a criticat proiectele de legi înregistrate în Parlamentul de la Kiev privind ucrainizarea instituțiilor de învățământ și a presei din Ucraina. El a arătat că în Ucraina sunt multe alte probleme de rezolvat, inclusiv în plan economic, iar inițiativele de a modifica politica lingvistică a Kievului sunt o provocare pentru întreaga societate, notează BucPress.

„De la ce a început Donbasul? De la ce au început problemele în stat?… De la legea limbilor Kolesnicenko-Kivalov. De acolo a început escaladarea. Nu este timpul oportun pentru abordarea politicii lingvistice, fiindcă avem de a face cu o situație economică dificilă în țară”, a subliniat Ghenadi Moskal într-un interviu pentru „Novini Zakarpatia”.

Ghenadi Moskal a criticat clasa politică ucraineană pentru că nu cunoaște limba ucraineană la perfecție, că este un grup de oameni rusificați, însă, care își dorește să ucrainizeze restul populației. „Majoritatea parlamentarilor din Rada Supremă vorbesc limba rusă. De ce provocați nemulțumiri sociale în acele pături ale societății care se identifică ca minorități naționale – ca maghiari, slovaci, români ș.a.?”, a menționat guvernatorul regiunii Transcarpatia.

„De ce angajați în administrațiile de stat africani, georgieni, bolivieni… polonezi și mulți alții, care activează în Guvern și în organele puterii executive centrale. Opriți această prostie. Ei nu corespund legii noastre, fiindcă nu cunosc și nu pot să-și exprime gândurile în limba de stat”, a continuat guvernatorul, adăugând că politicienii cer de la populație ceea ce singuri nu respectă și nici nu au de gând să facă.

Ghenadi Moskal a atras atenția și asupra politicii lingvistice din universități, unde se învață rusa în locul limbii engleze, prilej cu care a dat ca exemplu România.

„Când o persoană termină universitatea din București, Budapesta, Bratislava sau Košice, ea cunoaște limba engleză la perfecție. La noi, în schimb, după absolvire tinerii vorbesc limba rusă…. Ne aflăm nu departe de frontiera cu România. Acolo, în România, taximetriștilor, persoanelor din sfera prestării de servicii, chelnerilor, barmanilor, servitoarelor, portarilor li se spune să învețe mai întâi limba engleză și apoi vor fi angajați în câmpul muncii”

Liderii comunităților românești și bulgărești din Ucraina contestă proiectele de lege, demonstrând că ele încalcă Constituția, iar ministrul maghiar de externe, Péter Szíjjártó într-un interviu publicației  ucrainene „Kommersant”, a comunicat că Ungaria se pronunță împotriva încălcării drepturilor lingvistice ale minorității maghiare din Ucraina, menționând că deteriorarea vieții minorităților lingvistice din Ucraina va fi discutată de Ungaria la nivelul UE.

Politica lingvistică în Ucraina reprezintă un domeniu extrem de controversat, după ce Rusia a folosit ca pretext apărarea drepturilor cetățenilor ucraineni vorbitori de limbă rusă pentru a interveni în estul Ucrainei.

 

Tags: , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu