Miniştrii de transporturi din 9 ţări vest-europene se întâlnesc marţi la Paris pentru a discuta măsuri de combatere a concurenţei din partea transportatorilor de marfă din estul Europei, pe care o percep ca fiind neloială. Dezbaterea privind aşa-zisul dumping social din transporturi riscă să devină un conflict pe faţă între ţările vest- şi est-europene.

Germania, Austria, Danemarca, Suedia, Belgia, Luxemburg, Italia, Suedia şi Norvegia au răspuns chemării Franţei de a pune la punct un plan de măsuri pentru „garantarea drepturilor sociale ale muncitorilor” din transporturile de marfă.

Aceleaşi state, cu excepţia Suediei, au transmis anterior o scrisoare comună Comisiei Europene, în care se plâng de „practicile abuzive” şi „concurenţa neloială” din partea transportatorilor din estul Europei, care oferă personalului angajat salarii mai mici şi condiţii mai grele de muncă, fiind astfel mai competitivi decât cei din Vest. În opinia guvernelor acestor ţări, actuala legislaţie europeană în domeniu permite de asemenea efectuarea unor numeroase fraude.

Pe de altă parte, Polonia şi alte 10 state din estul continentului au înaintat o plângere Comisiei Europene faţă de Germania şi Franţa, ţări care au impus obligativitatea acordării unui salariu minim de către transportatorii care activează pe teritoriul lor. Statele est-europene protestează faţă de ceea ce ele consideră „reguli disproporţionate”. Decizia de implementare a salariului minim în transporturi, luată de Paris şi Berlin, a provocat declanşarea mecanismului de infringement din partea Comisiei Europene.

Obiectivul celor 9 state vest-europene ai căror miniştri se întâlnesc marţi la Paris este acela de a constitui un grup care „să îmbunătăţească viaţa muncitorilor şi practicile de control, pe baza experienţelor reciproce, şi să întărească cooperarea pentru a fi mai eficienţi în lupta anti-fraudă”.

Foto: europa.eu

 

 

Tags: , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu