Joi, în prezenţa vice-preşedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, s-a dezbătut în Comisia de libertăţi a Parlamentului European declaraţia Comisiei europene privind democraţia şi justiţia în România, în care se manifestă îngrijorarea pentru recenta modificare a Codului Penal.

Europarlamentarii din grupul popularilor europeni au susţinut declaraţia, arătând că ordonanţa de urgenţă privind modificarea Codului Penal va conduce la subminarea luptei anti-corupţie. Unul dintre argumentele utilizate cu precădere a fost acela al demonstraţiilor din stradă şi al aşteptărilor cetăţenilor români ca lupta anti-corupţie să continue.

Pe de altă parte, europarlamentarii din grupul socialiştilor şi democraţilor europeni au precizat că ordonanţa este constituţională şi că ea este necesară din perspectiva reducerii abuzurilor comise de procurori şi al implicării tot mai proeminente a SRI în anchetele judiciare.

Unora sau altora dintre cele două tabere li s-au alăturat, în luările lor de poziţie, europarlamentari din diverse alte grupuri politice reprezentate în Parlamentul European.

În finalul dezbaterii, vicepreşedintele Comisiei, Frans Timmermans, a precizat că ordonanţa de urgenţă şi proiectul legii graţierii dau semnale privind reversibilitatea procesului de reformare a justiţiei din România, ceea ce ar putea îndepărta momentul în care România să nu mai fie nevoită să fie supusă monitorizării MCV.

Timmermans a prezentat declaraţia Comisiei drept o dovadă a acestei îngrijorări, care trebuie înlăturată prin dialog şi prin dezbatere constructivă, neafectată de interese partinice.

Înaltul oficial din executivul european a menţionat că nu înţelege de ce era urgentă chestiunea modificării Codului Penal şi că invită la utilizarea unor căi de negociere şi colaborare pentru rezolvarea disputelor privind legislaţia penală din România.

Miercuri, Jean Claude Juncker şi Frans Timmermans, preşedintele, respectiv vicepreşedintele Comisiei Europene, au adoptat o declaraţie în care îşi manifestă îngrijorarea cu privire la actele legislative care ar putea submina activitatea justiţiei din România.

 

 

 

Tags: , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu