Primul din cele patru batalioane ale NATO care vor spori securitatea flancului nordic al Alianței a ajuns marți în Lituania, relatează Voice of America.

Batalionul, aflat sub comandă germană, va fi urmat în scurt timp de alte unități similare ce vor fi dislocate în Polonia (sub comandă americană), Letonia (sub comandă canadiană) și Estonia (sub comandă britanică). Amplasarea acestor forțe militare pe flancul nordic al NATO a fost decisă în timpul președintelui american Barack Obama.

Deși au existat temeri că administrația noului președinte american, Donald Trump, va lua măsuri contrare privind prezența militară în Europa, ministrul german al apărării, Ursula von der Leyen, prezentă marți în Lituania, a declarat că a primit asigurări din partea omologului ei american, James Mattis, privind menținerea deciziilor de la sfârșitul anului trecut.

„Din cele ce am discutat, nu am nicio îndoială privind convingerea sa profundă asupra importanţei NATO şi a angajamentului americanului faţă de înţelegerile din cadrul NATO”,  a spus von der Leyen, în conferinţa de presă de la baza militară Rukla, din Lituania, aflată la 100 km depărtare de graniţa cu Rusia.

Dislocarea trupelor NATO pe flancul nordic al alianţei este o urmare a anexării Crimeei de către Rusia, în martie 2014, şi a susţinerii acordate de Moscova separatiştilor din estul Crimeei.

Sursa: Delfi

 

Tags: , , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu