Michael Flynn, consilierul pe probleme de securitate naţională al preşedintelui american, Donald Trump, a fost forţat să demisioneze, ca urmare a unui scandal privind convorbirile sale cu ambasadorul Federaţiei Ruse de la Washington, relatează Politico.

Flynn, cunoscut pentru atitudinea sa amiabilă faţă de Moscova, a fost acuzat că, în perioada de tranziţie dintre administraţia Obama şi administraţia Trump, a susţinut numeroase convorbiri telefonice cu ambasadorul rus, fără a informa complet vicepreşedintele asupra conţinutului acestora.

„În timpul activităţii mele ca viitor consilier pe probleme de securitate naţională, am avut numeroase convorbiri telefonice cu omologi străini, miniştri şi ambasadori. Aceste convorbiri aveau rolul de a facilita o tranziţie rapidă şi de a începe construirea relaţiilor necesare dintre preşedinte, consilierii săi şi liderii străini. Astfel de telefoane sunt o o practică standard în tranziţiile de o asemenea magnitudine,” precizează Flynn în scrisoarea în care îşi prezintă demisia.

„Din păcate, din cauza ritmului rapid al evenimentelor, i-am informat nesatisfăcător pe vice-preşedintele ales şi pe alţii, cu informaţii incomplete despre convorbirile mele telefonice cu ambasadorul rus. Mi-am cerut scuze în mod sincer preşedintelui şi vice-preşedintelui, iar ei au acceptat scuzele mele.”

Donald Trump şi ginerele său, Jared Kushner, caută acum un înlocuitor pentru Flynn, printre numele vehiculate fiind generalul David Petraeus, Stephen Hadley, fostul consilier pe securitate naţională al lui George W. Bush sau amiralul James Stavridis.

Unii comentatori de peste ocean precizează că este posibil ca Flynn să mizeze pe imposibilitatea găsirii rapide a unui succesor, pentru ca totuşi să fie păstrat în funcţie.

Pe de altă parte, democraţii din Congres sunt decişi să nu permită continuarea mandatului lui Flynn şi au depus şi o cerere prin care activitatea generalului să fie investigată de către forul legislativ american.

„Comportamentul lui Michael Flynn era îndeajuns de alarmant şi înainte ca discuţiile sale secrete cu ambasadorul rus să fie expuse public. În acest moment, avem un consilier pe probleme de securitate naţională în care nu se poate avea încredere că nu va pune interesele lui Putin deasupra celor ale Americii.”

 

 

 

Tags: , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu