Un articol publicat marţi de New York Times arată că FBI a început să investigheze contactele unui număr tot mai mare de persoane din anturajul lui Donald Trump cu cetăţeni ruşi din sfera guvernamentală şi a serviciilor secrete. Luni, consilierul pe securitate naţională a noului preşedinte american, generalul Michael Flynn şi-a dat demisia din cauza convorbirilor avute cu ambasadorul rus la Washington în perioada de tranziţie de la administraţia Obama la administraţia Trump.


Inf. 361 - Trump Putin

Sursa foto: SoapBoxie FBI investighează imixtiunea rusă în alegerile prezidenţiale din SUA. Pornind de la ancheta asupra scurgerilor de informaţii din serverele şi email-urile democraţilor, în prezent s-a ajuns la o investigaţie asupra contactelor avute de apropiaţi ai lui Donald Trump cu cetăţeni ruşi.


FBI este instituţia americană care a început o anchetă privind contactele cu ruşii avute de staff-ul de campanie al lui Trump şi de alţi asociaţi ai săi, plecând de la investigaţia privind hacking-ul asupra email-urilor şi serverelor taberei democrate, în timpul campaniei prezidenţiale din 2016. De altfel, este cunoscut faptul că, la un eveniment electoral, Donald Trump a precizat că i-ar plăcea ca email-urile contracandidatei sale, Hillary Clinton, să fi fost furate de serviciile ruseşti şi ca acestea să le facă publice.

Sursele NY Times arată că deocamdată nu există dovezi privind cooperarea dintre oamenii lui Trump şi cetăţeni ruşi, în vederea obstrucţionării taberei democrate. Pe de altă parte, FBI investighează discuţiile frecvente purtate de apropiaţi ai lui Donald Trump cu ofiţeri de informaţii şi agenţi guvernamentali ruşi, care au fost interceptate de NSA anul trecut, în urma procedurilor de rutină de interceptare a ţintelor din Rusia. De la un moment neprecizat, se pare că FBI a cerut în mod expres NSA să intercepteze convorbirile cetăţenilor ruşi care relaţionează frecvent cu persoanele din anturajul actualului preşedinte american.

Printre oamenii lui Trump care figurează ca având contacte frecvente cu cetăţeni ruşi se numără Paul Manafort, şef de campanie pentru câteva luni, fost consultant al preşedintelui ucrainean pro-rus Viktor Ianukovici, Carter Page, om de afaceri şi consilier temporar pe probleme de politică externă al lui Trump, Roger Stone, un vechi membru al Partidului Republican, dar şi generalul Flynn, care a demisionat luni tocmai din cauza contactelor sale neprincipiale cu ambasadorul rus la Washington.

Toţi cei patru neagă însă faptul că ar avea contacte eronate din punct de vedere moral sau legal cu cetăţeni ruşi.

În aceeaşi anchetă, FBI urmăreşte să probeze alegaţiile privind relaţiile dintre tabăra lui Trump şi serviciile ruse, din raportul de intelligence pe care un fost ofiţer al serviciului britanic de informaţii externe MI6 l-a redactat pentru oponenţii republicani ai actualului preşedinte. FBI a stabilit deocamdată că ofiţerul britanic este o sursă credibilă, iar una dintre sursel NY Times a precizat că Biroul Federal a avut deja unele întâlniri cu acesta şi cu unii dintre informatorii săi, pentru a clarifica datele prezentate în raport.

În paralel, Congresul american a început să desfăşoare propriile sale investigaţii, privind contactele apropiaţilor lui Trump cu cetăţenii ruşi. Investigaţiile sunt susţinute şi de o parte a republicanilor din forul legislativ al SUA. Senatorul democrat de Virginia, Mark Werner, membru al Comisiei de Intelligence, a precizat că demisia generalului Flynn nu va opri investigaţia Congresului, nici în cazul fostului consilier pe probleme de securitate naţională, nici în cele ale altor membri ai echipei prezidenţiale care au avut contacte frecvente cu oficiali ruşi.

 

 

Tags: , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu