Liderul Partidului Popularilor Europeni din Consiliul Europei, Luca Volonte, va fi judecat în Italia pentru spălare de bani, după ce procurorii din Milano l-au acuzat că ar fi primit 2,4 milioane de euro din partea Azerbaidjanului pentru a influenţa deciziile Consiliului în favoarea guvernului de la Baku, relatează Politico.

Este de aşteptat ca procurorii milanezi să facă apel la decizia instanţei, deoarece judecătorul nu a inclus printre capetele de acuzare şi infracţiunile de corupţie. Potrivit investigaţiilor autorităţilor italiene, Volonte ar fi primit bani mascat, sub forma mai multor contracte de consultanţă acordate de diferite entităţi azere unor firme şi fundaţii apropiate lui, pentru a determina voturi negative în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei împotriva criticilor adresate Azerbaidjanului.

Volonte nu a comentat asupra acuzaţiilor, precizând pentru Politico doar că aşteaptă „cu încredere” procesul.

În ultimii ani, există tot mai multe alegaţii conform cărora Consiliul Europei, venerabila instituţie care îi are ca fondatori, printre alţii, pe Winston Churchill şi Konrad Adenauer, a devenit treptat un organism legitimator al abuzurilor autocratice din estul Europei.

„Consiliul Europei este cea mai importantă instituţie în domeniul drepturilor omului din Europa, dar în ultimii ani a fost capturată de autocraţi”, a precizat Gerald Knaus, preşedintele think-tank-ului European Stability Initiative (ESI), unul dintre organismele critice ale Consiliului în perioada recentă.

În 2012, ESI a publicat un raport numit „Diplomaţie de caviar, cum a redus Azerbaidjanul la tăcere Consiliul Europei”, în care un înalt oficial azer preciza: „Sunt foarte mulţi membri ai Adunării Parlamentare a Consiliului Europei ale căror prime cuvinte după ‘Salutare!’ sunt ‘Unde este caviarul?'”.

 

 

 

 

Tags: , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu