Republica Cehă se alătură Ungariei şi Slovaciei în demersurile lor pentru efectuarea unor schimbări în legislaţia europeană, astfel încât marii producători de alimente să nu mai poată comercializa sub acelaşi brand produse cu ingrediente diferite.

Anunţul a fost făcut marţi de ministrul agriculturii din Cehia, Marian Jurecka, pentru Reuters. Astfel, ca şi Ungaria, Cehia lansează o investigaţie oficială asupra calităţii produselor alimentare comercializate de marile branduri occidentale în supermarketurile de pe teritoriul naţional. Rezultatele investigaţiei vor fi publicate în luna iunie.

Decizia autorităţilor din Cehia şi Ungaria a fost generată de testele efectuate de mai multe ONG-uri şi institute de cercetare pe produse vândute sub acelaşi brand în Cehia şi în Austria sau Germania. Testele au arătat că marile companii occidentale comercializează în Cehia, sub aceeaşi denumire şi la preţuri similare ca în statele vestice, produse cu ingrediente de calitate inferioară.

Potrivit legislaţiei europene în vigoare, practica este legală cât timp pe etichetă sunt menţionate explicit ingredientele diferite. Consumatorii cehi şi unguri sunt totuşi revoltaţi.

„La unele produse, nou suntem de fapt coşul de gunoi al Europei”, a precizat Jurecka.

„Scopul nostru principal este să schimbăm legislaţia UE, astfel încât dacă un produs are acelaşi producător, acelaşi ambalaj, cu acelaşi font, astfel încât la o primă vedere să fie identic (cu acelaşi produc din Occident), atunci să aibă şi acelaşi ingrediente”, a continuat ministrul ceh.

Jurecka a ironizat argumentul marilor producători că diferenţele de compoziţie sunt determinate de diferenţele de gusturi ale consumatorilor din ţări diferite.

„Chiar nu cred că cehii şi austriecii au gusturi atât de diferite. Când te uiţi la meniul nostru, mulţumită imperiului austro-ungar, avem gusturi cu adevărat similare”, a conchis ministrul ceh.

Sursa: intellinews.com

 

 

Tags: , , , , , , , ,

 

1 comentariu

  1. […] vine după numeroase sesizări din partea guvernelor statelor central- şi est-europene (citeşte aici sau aici) privind sute de produse alimentare a căror compoziţie este inferioară calitativ faţă […]

Lasă un comentariu