Liderul UKIP, euroscepticul Nigel Farage, a ajuns în atenţia rubricii „Reality Check” a postului BBC, unde afirmaţiile sale privind nivelul violenţei sexuale din Suedia au fost demonstrate ca fiind neadevărate.

Farage a precizat că „Raportat la nivelul populaţiei sale, Suedia a acceptat mai mulţi imigranţi tineri, de sex masculin, decât orice altă ţară din Europa, astfel încât în Suedia s-a înregistrat o creştere dramatică a infracţiunilor sexuale, până acolo că Malmo a devenit capitala europeană a violului.” Afirmaţia a fost făcută luni, la postul de radio LBC, în apărarea lui Donald Trump. Farage a susţinut că deşi Trump s-a înşelat împotriva atacurilor teroriste din Suedia, în schimb scandinavii se confruntă cu o creştere a ratei violenţei sexuale, provocate de imigranţii musulmani.

BBC a verificat cu date declaraţia lui Farage şi a demonstrat că, dimpotrivă, numărul violurilor din Malmo a scăzut în ultimii ani. De asemenea, legătura între etnicitatea infractorilor şi acest tip de infracţiune nu poate fi deocamdată probată, neexistând date publice sub acest aspect. În plus, BBC atrage atenţia că, deşi Suedia este, conform statisticilor, ţara cu cea mai ridicată rată a violurilor din Europa, acest aspect se poate datora definiţiei largi pe care violul o are în legislaţia suedeză.

Rubrica „Reality Check” a fost introdusă de BBC în luna octombrie a anului trecut, în contextul evidenţelor tot mai clare despre efectul negativ pe care ştirile şi declaraţiile false îl au asupra democraţiei.

Vezi întreaga demonstraţie a BBC aici.

 

Tags: , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu