Ceea ce a fost iniţial o glumă s-a transformat mai apoi într-o mişcare de protest în toată regula: 40.000 de francezi au semnat o petiţie prin care susţin candidatura lui Barack Obama pentru palatul Elysee, ca semn al nemulţumirii faţă de opţiunile oferite de clasa politică franceză la alegerile prezidenţiale din acest an.

Inf. 370 - Obama Franta

Fără îndoială că Barack Obama nu poate candida pentru a deveni preşedintele Franţei în 2017, nedeţinând cetăţenia franceză. Totuşi, patru amici din Franţa şi l-ar fi dorit mai degrabă candidat pe fostul preşedinte al SUA decât oricare dintre propunerile partidelor franceze şi s-au gândit să organizeze în glumă o campanie electorală pentru Obama.

În consecinţă, au lipit în Paris afişe cu imaginea preşedintelui american, titlul „Obama17” şi sloganul „Oui on peut” (traducerea în franceză a celebrului „Yes, we can”) şi au lansat site-ul obama17.fr. Pe site este găzduită o petiţie cu un obiectiv simplu: acela de a strânge un milion de semnături pentru a-l convinge pe Barack Obama să se prezinte la campania din mai 2017.

În motivaţia petiţiei se arată că Obama are „cel mai bun CV din lume” pentru funcţia de preşedinte al Franţei, că aşa ar fi posibil votul „pentru un Preşedinte, nu împotriva unui candidat” şi că ar salva Franţa de la a-şi alege un preşedinte de extremă dreaptă.

Deocamdată, petiţia a strâns 40.000 de semnături, devenind o formă inedită de protest împotriva clasei politice franceze.

Sursa: The Guardian

Sursa foto: ZeroHedge

 

 

Tags: , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu