În pofida apelurilor guvernamentale, Camera Lorzilor a votat miercuri seară amendamentul la legea privind Brexit-ul prin care drepturile cetăţenilor europeni care locuiesc şi muncesc în Regatul Unit vor fi garantate şi după activarea articolului 50 din Tratatul UE de către premierul britanic Theresa May.

Amendamentul spune că, în contextul negocierilor cu UE privind Brexit-ul, „miniştrii coroanei trebuie să acţioneze în aşa fel încât să asigure ca cetăţenii dintr-o altă ţară a Uniunii Europeane sau a Zonei Economice Europeane, care au rezidenţă legală în Regatul Unit în ziua în care această lege intră în vigoare, să nu fie dezavantajaţi în privinţa dreptului lor de a locui şi a lucra în Regatul Unit sau la potenţiala achiziţie a acestui drept în viitor.”

El a fost adoptat cu 358 de voturi pentru şi 256 împotrivă, după ce mai mulţi parlamentari conservatori au trecut de partea laburiştilor şi liberal-democraţilor.

Adoptarea amendamentului este văzută ca o mare înfrângere pentru guvernul condus de Theresa May, după ce iniţial legea trecuse de Camera Comunelor fără nicio modificare.

Ce urmează?

Legea, astfel modificată, se va întoarce din nou pentru dezbateri în Camera Comunelor, care vor avea loc pe 13 martie.

Dacă această cameră va aproba la rândul ei amendamentul, atunci guvernul britanic va fi obligat să îl respecte în cadrul negocierilor cu Bruxelles-ul, după lansarea articolului 50.

Dacă membrii Comunelor nu vor aproba amendamentul, legea se va întoarce din nou în Camera Lorzilor. Teoretic, membrii Camerei Lorzilor pot bloca procesul legislativ, condiţionând deblocarea de acceptarea amendamentului. Practic, probabil că vor renunţa pentru a nu intra într-un conflict cu guvernul, care să aibă ca efect pe termen lung restrângerea atribuţiilor legislative ale Camerei.

Indiferent de rezultatul final privind amendamentul, adoptarea lui ieri seară are ca efect imediat întârzierea momentului la care Theresa May urmează să anunţe activarea articolului 50 din Tratatul Uniunii Europene.

 

Tags: , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu