Ca urmare a agresiunilor recente ale Rusiei din Ucraina şi ale încălcărilor repetate ale spaţiului aerian suedez de către avioanele ruseşti, Stockholm-ul a anunţat că din 2018 serviciul militar obligatoriu va fi reintrodus, atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei, informează Deutsche Welle.

Deşi nu este parte a NATO şi a adoptat o poziţie internaţională de neutralitate, Suedia a avut o forţă militară impresionantă în timpul Războiului Rece, alocând anual apărării 2,5% din PIB. După 1990, resursele financiare pentru domeniul militar au scăzut la 1,1% din PIB, iar în 2010, serviciul militar obligatoriu pentru tineri a fost anulat. În aceste condiţii de austeritate economică în apărare, în care salariile din domeniul apărării nu sunt îndeajuns de atractive, Suedia a întâmpinat recent probleme în a avea destui voluntari pentru forţele armate pe care şi le-a dimensionat la 20.000 de persoane.

Acestor considerente li se adaugă creşterea agresivităţii Moscovei începând cu anul 2014. Rusia a anexat Crimeea şi a susţinut insurgenţa din Donbas, şi-a întărit prezenţa militară în enclava Kaliningrad, de la Marea Baltică, a încălcat în repetate rânduri spaţiul aerian al Suediei.

„Avem anexarea de către Rusia a Crimeei, avem agresiunea din Ucraine, avem mai multe exerciţii militare în vecinătatea noastră. În consecinţă, am decis să construim o apărare naţională mai puternică. Decizia de a relua serviciul miliar obligatoriu este o componentă”, a declarat pentru Reuters ministrul suedez al apărării, Peter Hulqvist.

Conform planurilor autorităţilor suedeze, 13.000 de tineri născuţi după 1999 vor face obiectul recrutării în 2018 şi 2019, dintre care doar 4.000 vor fi selectaţi pentru a fi instruiţi. Recrutarea nu va ţine seama de criteriul genului: femeile şi bărbaţii vor fi recrutaţi deopotrivă pentru forţele militare suedeze. Efectivele armatei Suediei înregistrează deja o prezenţă feminină de 16%.

 

Tags: , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu