Ministrul olandez de interne, Ronald Pasterk, a anunțat că la alegerile parlamentare din 15 martie nu va fi implicat niciun computer în procesul de votare sau de numărare și de centralizare a voturilor, pentru a fi eliminată astfel orice suspiciune privind corectitudinea rezultatului final, informează Politico.

Alegerile din Olanda din această lună sunt printre cele mai tensionate din istoria postbelică a țării, având în vedere că sondajele creditează Partidul Libertății, condus de Geert Wilders, o formațiune de extremă dreapta, drept favorit la câștigarea unei treimi din totalul sufragiilor. Deși este probabil ca Wilders să nu poată găsi parteneri pentru o alianță de guvernământ, persistă temerea unui guvern condus de acesta, care să inițieze un referendum pentru ieșirea țării din Uniunea Europeană.

Rusia ar fi unul dintre principalii beneficiari ai unui Nexit. Potrivit unei declarații de la începutul lunii februarie, aparținând directorului serviciului olandez de informații, atacurile cibernetice rusești asupra instituțiilor și partidelor olandeze s-au intensificat alarmant de la începutul anului.

În aceste condiții, autoritățile au decis să excludă orice intervenție a computerelor în procesul electoral. În consecință, cei 13 milioane de cetățeni olandezi cu drept de vot sunt chemați pe 15 martie la peste 9000 de secții de votare, unde își vor exprima opțiunile pe buletine tipărite de vot, urmând ca numărătoarea și centralizarea acestora să se facă exclusiv manual. Nu există deocamdată estimări privind durata necesară pentru aflarea rezultatului final al alegerilor.

“Nu dorez să existe nicio urmă de suspiciune privind rezultatul alegerilor, într-un climat politic precum cel pe care îl cunoaștem astăzi,” a arătat ministrul de interne  Plasterk.

“Îmi pot imagine vreun partid sau vreun profesor universitar de undeva care va spune că există totuși riscul ca alegerile să fi fost afectate de hacking. Iar aceasta ar plana apoi continuu asupra rezultatului alegerilor,” a încheiat demnitarul olandez.

Ca urmare a unor suspiciuni privind posibilitatea manipulării computerizate a rezultatului alegerilor din 2006, în Olanda s-a renunțat la votul electronic încă din 2007, dar computerele au continuat totuși să fie folosite cel puțin în procesul de centralizare a sufragiilor. Măsura din acest an este cea mai drastică înregistrată în Olanda începând cu 2006.

 

Tags: , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu