Camera Lorzilor a votat marţi un nou amendament la legea privind retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeană, prin care Parlamentul va fi cel care va decide dacă rezultatul negocierilor dintre guvern şi UE va fi pus în practică sau nu, informează presa din Albion.

Este a doua înfrângere pe care Camera Lorzilor o administrează guvernului conservator Theresa May, după ce săptămâna trecută aceeaşi coaliţie a lorzilor laburişti, liberal-democraţi, non-partizani şi conservatori nealiniaţi a votat un amendament prin care guvernul este obligat să garanteze celor 3 milioane de cetăţeni europeni din Marea Britanie dreptul la rezidenţă şi la muncă în regat.

Noul amendament a fost adoptat cu 366 de voturi pentru şi 268 împotrivă. Lordul Heseltine, membru al Partidului Conservator care a votat pentru amendamentul introdus de laburişti, a explicat raţiunea acestui amendament într-o declaraţie citată de The Independent:

„Acest amendament asigură din punct de vedere legislativ angajamentul guvernului … de a recunoaşte că Parlamentul este cel mai important păstrător al suveranităţii naţionale. El asigură faptul că Parlamentul deţine cel mai important rol în stabilirea viitorului pe care îl vom transmite generaţiilor tinere.”

David Davis, ministrul pentru Brexit din cabinetul May a răspuns însă că „este clar că o parte a Camerei Lorzilor încearcă să şicaneze procesul. Încercăm acum să respingem amendamentele în Camera Comunelor.”

Într-adevăr, legea în noua ei formă se va întoarce luni pentru dezbatere în Camera Comunelor. Înainte de dezbaterea din Camera Lorzilor, Camera Comunelor acceptase legea în forma ei iniţială, propusă de guvern. De aceea, în principiu, este de aşteptat ca majoritatea conservatoare din Camera Comunelor să respingă cele două amendamente.

În acest caz, legea se întoarce în Camera Lorzilor, care pot propune noi amendamente, diferite însă ca formă faţă de primele. Ele trebuie din nou supuse acordului Camerei Comunelor, iar procesul poate fi reluat până se ajunge la acord, într-un maraton legislativ care să dureze toată noaptea. Potrivit The Mirror, membrii liberali democraţi ai Camerei Lorzilor şi-au procurat saltele gonflabile tocmai în vederea acestei eventualităţi.

Împotrivirea Lorzilor faţă de a da un cec în alb guvernului May în privinţa negocierilor cu Uniunea Europeană poate conduce la întârzierea declanşării articolului 50 din Tratatul UE, pe care prim-ministrul britanic o anunţase la sfârşitul lunii martie.

 

 

Tags: , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu