În Ucraina s-a desfăşurat vineri, 3 martie, un val de proteste antiruseşti, organizate de activiştii Corpului Naţional – un partid politic nou creat, compus din membri ai organizaţiei „Azov” (care au luptat în războiul din Donbas). Partidul Corpul Naţional a apărut în toamna anului 2016 şi a surprins societatea prin platforma partidului în care se militează pentru: reluarea potenţialul nuclear al Ucrainei, naţionalizarea întreprinderilor strategice ale economiei ucrainene, dar şi de legalizarea armelor de foc. După, apariţia partidului, majoritatea mass-media nu au luat în serios această platformă politică, mai ales că în Ucraina, în ultima perioadă de timp şi-au făcut apariţia tot mai multe formaţiuni politice noi (prin reorganizare, redenumire, întemeiere etc.). cu toate acestea, se pare că Partidul Corpul Naţional se diferenţiază de celelalte proiecte politice care au apărut prin retorica radicală împotriva oricărei ingerinţe ruseşti (legal sau ilegal) pe teritoriul ucrainean. Activiştii Corpului Naţional consideră F. Rusă un stat-inamic, un stat-agresor, care nu are dreptul să aibă nicio infrastructură economică în Ucraina. De asemenea, aceştia mai solicită şi sistarea oricăror relaţii comerciale dintre Kiev şi Moscova, dar şi dintre Kiev şi teritoriile anexate de F. Rusă.

Pentru a acapara simpatia publicului, dar mai ales a electoratului care susţine ideologia naţionalistă ucraineană, Corpul Naţional a organizat la începutul lunii martie 2017, în majoritatea centrelor regionale din Ucraina, inclusiv în oraşul Cernăuţi, acţiuni de protest antiruseşti, concentrându-şi efortul, în principal, împotriva băncii „Sberbank Rosii” (Bănca de Economii a F. Ruse), care are reprezentanţe în toată Ucraina. Acţiunea intitulată „Stop băncilor ruseşti” a avut ca scop oficial informarea cetăţenilor ucraineni despre riscurile generate de investiţia în instituţiile bancare ruse. În cadrul acţiunilor de protest activiştii Corpului Naţional au cerut preşedintelui Ucrainei, Petro Poroshenko, demisia guvernatorului Băncii Naţionale a Ucrainei (BNU), Valeria Gontareva, care, potrivit lor, ar avea relaţii informale de colaborare cu oameni de afaceri, îndeosebi bancheri, din Rusia.

În acest context, o întrebare firească este dacă aceste acţiuni de protest sunt o materializare a nemulţumirii sociale faţă de politica Kiev-ului sau un proiect politic menit să consolideze imaginea Corpului Naţional în preajma unor posibile alegeri parlamentare anticipate din Ucraina, despre care se discută din ce în ce mai des în ultima perioadă de timp.

În ceea ce priveşte politica Băncii Naţionale a Ucrainei faţă de investitorii ruşi, politologul ucrainean Taras Zagorodnii (expert al Grupului Naţional de Anticriză – o asociaţie care oferă consultanţă politică la nivel naţional) o consideră ca fiind cu adevărat stranie. Băncile ruseşti au încălcat în repetate rânduri mai multe norme ucrainene de reglementare bancară, însă guvernatorul BNU, Valeria Gontareva, nu a întreprins nimic. „A apărut o neîncredere faţă de Banca Naţională a Ucrainei şi drept rezultat au început protestele împotriva băncilor ruseşti: Sberbank Rosii, Alfa-Bank, BM-bank şi Prominvestbank. Aşadar, acţiunile de protest nu au apărut din senin, ci au la bază o atitudine netransparentă şi deloc clară a conducerii Băncii Naţionale faţă de ilegalităţile repetate ale băncilor ruseşti”.

În acelaşi timp, nu trebuie exclus nici factorul electoral. Acţiunile de protest din oraşul Cernăuţi, de exemplu, nu au fost de amploare, nu au avut susţinerea unor pături largi ale populaţiei, ci s-au asemănat mai mult cu o acţiune electorală planificată din timp pentru o mai bună mediatizare a noului partid politic. Corpul Naţional speculează emoţiile şi sentimentele naţionaliste ucrainene, încercând să-şi formeze grupuri ţintă şi, totodată, să educe un nou segment electoral care să fie agresiv atât faţă de Rusia cât şi faţă de liderii politici de la Kiev (preşedintele ucrainean, Petro Poroshenko, premierul ucrainean Volodymyr Groisman, guvernatorul BNU, Valeria Gontareva etc.).

Citeşte continuarea analizei pe Transilvania Regional Business.

Sursa foto: RAND Corporation

 

Tags: , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu